„Dacă toţi cei care predau sau scriu despre medicină şi-ar dovedi spusele cu fapte, una peste alta mai puţine lucruri false se vor spune.”
De methodo medendi, Galenus din Pergam (129-216), probabil cel mai mare clinician al Antichităţii

Lorcaserina (Belviq®) este un agonist selectiv al receptorului de serotonină 2C care modulează apetitul şi facilitează scăderea modestă în greutate. Deşi medicamente înrudite au efecte secundare cardiovasculare serioase, studiul postmarketing cerut de FDA (NEJM JW Cardiol. Oct. 2018 and N Engl J Med. 2018;379:1107) sugerează că lorcaserina nu creşte riscul cardiovascular (CV).

Cercetătorii au împărţit aleatoriu 12.000 de pacienţi obezi sau supraponderali cu boală cardiovasculară sau cu factori de risc cardiovascular în două loturi de studiu, cărora le-au administrat fie lorcaserină 10 mg, fie placebo, administrate de două ori pe zi. Pacienţii (vârsta medie 64 de ani; bărbaţi 64%; indicele de masă corporală 35 kg/m2) au fost încadraţi ca diabetici (57%), prediabetici (33%) şi normoglicemici (10%). Toţi pacienţii au fost încurajaţi să participe la programe standardizate de control al greutăţii, iar tratamentul diabetului a fost ajustat de medicii lor curanţi care nu ştiau din ce lot face parte pacientul. Pe parcursul urmăririi medii de 3,3 ani, incidenţa diabetului la cei iniţial nediabetici a fost de 6,7% la grupul cu lorcaserină şi de 8,4% la cei cu placebo. Pacienţii diabetici care au luat lorcaserină au avut probabilitatea mai mare de a ţine hemoglobina glicozilată sub 6,5% (7,1% faţă de 6%). Hipoglicemiile au fost similare în ambele grupuri de diabetici, mai ales la cei trataţi cu insulină sau sulfoniluree.

Galenus dice:

Lorcaserina facilitează o scădere modestă în greutate, care este asociată cu efecte favorabile asupra metabolismului glucozei. Lorcaserina pare a fi sigură la utilizare şi are ca beneficiu secundar prevenirea sau tratarea diabetului. În timpul celor trei ani ai studiului au trebuit trataţi 60 de pacienţi nediabetici pentru a preveni un diabet nou şi 90 de pacienţi diabetici pentru a scădea hemoglobina glicozilată sub 6,5% la un pacient. Costul anual al tratamentului cu lorcaserină este de 3.000 de euro.