Vasco da Gama Movement (VdGM) este reţeaua tinerilor medici de familie din cadrul WONCA Europe, şi anume medici rezidenţi de medicină de familie (MF) şi medici specialişti de medicină de familie în primii 5 ani după promovarea examenului de specialitate. VdGM s-a conturat ca idee în 2004, în urma Pre­con­fe­rin­ţei din Amsterdam, iar în cadrul şedinţei de lu­cru din ia­nuarie 2005 din Lisabona i-au fost stabilite ţe­lu­rile şi idea­lurile de urmat şi a primit numele pe care îl poartă şi astăzi, simbolizând permanentul voiaj spre cunoaştere, descoperiri, perfecţionare şi inovaţie.

Obiectivele principale ale mişcării VdGM sunt:

  • Să ofere oportunităţi pentru toţi tinerii medici de familie europeni de a se întâlni, de a învăţa unul de la celălalt şi de a obţine sprijin colegial.

  • Să fie vocea tinerilor medici de familie europeni.

  • Să îmbunătăţească oportunităţile de educaţie şi de cercetare pentru tinerii medici de familie din Europa.

  • Să promoveze disciplina Medicină de Familie  şi să consolideze poziţia tinerilor medici de familie în lumea medicală.

Începând din 2006, VdGM organizează preconferinţe anuale, în zilele ce preced conferinţele WONCA Europe, iar din 2014 organizează Forumul VdGM. Următoarea preconferinţă VdGM va avea loc la Bratislava, în iunie 2019, iar următorul Forum VdGM va avea loc în septembrie 2019 la Torino.

VdGM şi România

România a fost reprezentată în cadrul VdGM de către dr. Monica Novac (2004-2008) şi dr. Raluca Zoiţanu (2011-2015). Din 2016, reprezentant al României în VdGM este dr. Mihai Mara.

Tinerii medici de familie din România pot participa la două categorii importante de schimburi de experienţă în străinătate:

  • Schimburile Hippokrates – care presupun petrecerea a două săptămâni în cabinetul unui medic de familie din Europa, după un plan prestabilit ce conţine obiective didactice/profesionale pe care participantul doreşte să le aprofundeze în cabinetul gazdă. Lista cabinetelor care pot primi tineri medici în astfel de schimburi este disponibilă pe site-ul VdGM.

  • Schimburile de experienţă în cadrul con­fe­rin­ţe­lor organizate în ţări membre VdGM – acestea sunt cele mai accesate schimburi şi presupun două zile de observare a activităţii medicilor de familie în cabinetele lor, două-trei zile de conferinţă şi un program social gândit pentru a pune în valoare tradiţiile şi frumuseţile ţării în care se organizează evenimentul. Lista schimburilor de experienţă la care tinerii medici de familie  din România pot aplica se află pe site-ul snmf.ro la secţiunea Grupuri de lucru – Grupul Tineri MF – Schimburi internaţionale.

În 2018, din 8 schimburi de experienţă anunţate oficial în reţeaua VdGM şi promovate către tinerii medici de familie din România, am avut participanţi doar la două dintre acestea, şi anume la schimbul din mai din Sibenik, Croaţia, şi la cel din septembrie, din Palma de Mallorca, Spania. Impresiile medicilor români care au fost în aceste schimburi sunt o mărturie a efortului depus de organizatori pentru ca experienţa VdGM să fie un echilibru între cunoaşterea unui sistem nou de sănătate, accesul la lucrări ştiinţifice, interrelaţionarea cu alţi tineri medici de familie europeni şi cu alte moduri de gândire şi aprecierea farmecului local.

Emanuela Mercore, medic rezident MF în anul III, coordonator regional medici rezidenţi Iaşi, participant la KoHOM Conference Exchange Sibenik, Croaţia, 10-13 mai 2018:

Bună dragi colegi,

Vreau să vă împărtăşesc impresii din minunatul schimb de experienţă din Croaţia la care am participat anul acesta în luna mai împreună cu colegi din Portugalia, Marea Britanie, Spania, Israel, Turcia, Lituania, Italia, Olanda şi Croaţia. Am avut ocazia să vedem cum funcţionează sistemul de Medicină de Familie din Croaţia, am fost repartizaţi în diferite oraşe (eu am fost repartizată în oraşul Zadar), unde am fost găzduiţi de câte un medic de familie şi am avut şansa să îi acompaniem la cabinet pentru două zile.

Am fost plăcut impresionată de gazda mea, rezidentă în ultimul an, mamă a doi copii frumoşi, care lucrează de trei ani singură în cabinetul mentorului ei. Pacienţii erau foarte respectuoşi, cele două doamne asistente foarte pricepute recoltau probe de sânge în fiecare dimineaţă, gestionau programările, cântăreau, completau foile de observaţie dacă era cazul. Tânăra doamnă doctor consulta foarte minuţios fiecare pacient în cabinetul dânsei şi la sfârşitul consultaţiei elibera reţeta (online) şi completa tot online şi biletul de trimitere către specialist, dacă era cazul. Fără hârtii, fără carduri de sănătate. În cabinet erau doar medicul şi pacientul, eu eram singura excepţie.

Se pune foarte mult accent pe intimitatea pacientului, şi am observat asta şi din prezentările colegilor mei din ţările menţionate mai sus. Medicul are cabinetul separat, asistentele au camera lor. Nu intră nimeni pe uşă, decât pacientul.

După cele două zile petrecute la cabinet, tot grupul de Vascodagamieni s-a îndreptat către Sibenik, minunatul oraş unde avea loc Conferinţa Naţională de Medicină de Familie. Cazarea la hotelul de patru stele a fost asigurată de către organizatori.

În prima seară, gazdele noastre din Croaţia, Vlatka şi Jana, ne-au primit călduros la hotel, ne-au ajutat cu înscrierea la conferinţă şi ne-au explicat programul. Am avut o secţiune de cursuri în limba engleză, special realizată pentru medicii care au luat parte la schimbul de experienţă. Am început ziua cu o oră de yoga, am luat micul dejun împreună, apoi am început programul ştiinţific. Două ore de round table meeting, unde fiecare a avut pregătită o prezentare în Power Point despre sistemul sanitar şi despre medicina de familie din ţara lui. Au urmat workshopuri de stress management, imagistica în sarcină, prim ajutor şi alte cursuri utile. La sfârşitul zilei am participat la diferite activităţi, am mers în excursii şi am vizitat oraşele din apropiere.

Alina Gabriela Sandu, medic rezident MF în anul II, participant la Balearic Meeting Exchange, Palma de Mallorca, Spania, 9-15 septembrie 2018:

Dragi colegi,

De curând m-am întors dintr-un schimb de experienţă VdGM şi vreau să vă împărtăşesc câteva impresii.

Acest schimb a avut loc în perioada 10-13 septembrie 2018 în Palma de Mallorca, Spania. Au participat colegi din Italia, Polonia, Portugalia, Olanda, Ucraina şi Turcia. Toţi am avut ocazia să ne familiarizăm cu modul de funcţionare a sistemului de sănătate din Spania, asistând un medic de familie în activitatea sa zilnică. Fiecare dintre noi a fost repartizat într-o clinică. Eu am fost repartizată în CS Camp Redo, unde am lucrat cu o doctoriţă foarte pasionată şi bine pregătită profesional. Doamna doctor a avut în permanenţă grijă să se asigure că am înţeles totul. Mi-au plăcut mult atmosfera relaxantă din cabinet şi încrederea deplină pe care o avea pacientul în medicul său de familie. Trebuie să menţionez că în cabinet se află doar medicul şi pacientul, asistenta având cabinet separat. Programul de consultaţii începea în jurul orei 9 (după raportul medical); fiecărei programări i se aloca aproximativ 10 minute, însă programul poate fi decalat dacă apar urgenţe. Urgenţele pot fi de trei tipuri: programări în regim de urgenţă, solicitare de informaţii medicale prin telefon şi deplasarea medicului la domiciliul pacientului. Medicul are şi program de teren, dar dacă pacientul solicită asistenţă medicală de urgenţă în afara acestui interval, medicul de familie se va deplasa la domiciliul acestuia. Mi se pare foarte benefic pentru pacient, întrucât medicul său de familie îi cunoaşte tot istoricul medical. Alt aspect care mi s-a părut util prin faptul că facilitează accesul la asistenţa medicală secundară a fost faptul că medicul de familie poate să efectueze online trimiterea (cu precizie) şi chiar poate accesa baza de date a spitalului cu care colaborează pentru a afla anumite rezultate.

A fost un program încărcat cu multe activităţi atât din sfera profesională, cât şi de socializare.

Tema conferinţei a fost „Think outside the box”, o conferinţă captivantă, ce ne-a stimulat să gândim şi în moduri alternative pentru a găsi răspunsuri la întrebări. După prezentări ne-am îndreptat către workshopurile existente. Eu am participat la workshopul de ecografie şi mă declar mulţumită de alegerea făcută, chiar dacă a durat trei ore şi jumătate.

Pentru mine a fost o experienţă inedită şi minunată şi vă recomand cu multă căldură să participaţi şi voi.

 

Mihai Mara

Reprezentant al României în Vasco da Gama Movement

(vdgm@snmf.ro; www.facebook.com/groups/tineriMF; www.snmf.ro; http://vdgm.woncaeurope.org)