Stimaţi cititori,

 

Începem anul 2022 cu un prim număr al revistei Obstetrica şi Ginecologia, plin cu subiecte de interes actual, cu o înaltă ţinută ştiinţifică. Odată cu reluarea manifestărilor educaţionale în format fizic, ce au permis comunicarea mai facilă atât a cercetării, cât şi a experienţelor clinice între specialişti, sperăm ca şi publicarea acestora să fie din ce în ce mai fructuoasă. Aceasta va contribui la îmbunătăţirea practicii clinice şi la asigurarea unei conduite optime pentru pacientele noastre.

Numărul 1/2022 vă propune subiecte de larg interes pentru clinicieni, având în vedere patologia frecventă actuală. Morbiditatea asociată placentei de spectru accreta reprezintă, în contextul epidemic al naşterii prin operaţie cezariană, un semnal de alarmă şi, totodată, ridică necesitatea trainingului practicienilor în vederea diagnosticului şi conduitei terapeutice optime. Asocierea patologiei dermatologice şi a diabetului zaharat cu eşecul obstetrical este subliniată de acest editorial, sugerându-se urmărirea prenatală atentă la gravidele cu aceste comorbidităţi. De asemenea, este dezbătută incidenţa obezităţii în sarcină, problemă de sănătate publică cu caracter endemic, care generează morbiditate şi mortalitate crescute materno-fetale. Un aspect frecvent întâlnit în practica clinică, reprezentat de necesitatea modificării mediului de muncă sau a iniţierii concediului de risc maternal în vederea limitării expunerii la factori toxici sau teratogeni, este dezbătut din punct de vedere medico-legistativ. Microangiopatia trombotică specifică şi nespecifică în timpul sarcinii necesită un diagnostic diferenţial dificil în anumite cazuri, pentru o conduită corespunzătoare formei clinice identificate: preeclampsie severă, sindrom HELLP, purpură trombotică trombocitopenică, sindrom hemolitic-uremic sau alte forme de trombocitopenie. Provocările de diagnostic prenatal şi management în cazul placentaţiei particulare cu lob accesor sunt descrise printr-o prezentare de caz.

Sperăm ca acest prim număr al revistei din anul 2022 să deschidă drumul unei comunicări valoroase de informaţii între specialişti, iar depăşirea momentelor dificile din anii trecuţi să ne impulsioneze în perfecţionarea continuă.

Vă aşteptăm să participaţi activ, în perioada 2-4 iunie, la Al IV-lea Congres Naţional al Societăţii de Endometrioză şi Infertilitate Est-Europeană şi la A VII-a Conferinţă Naţională a Societăţii Române de HPV, care vor avea loc la Hotel Europa din Eforie Nord. Manifestarea îşi propune să reunească profesionişti din ţară şi din străinătate în chirurgia minim invazivă a endometriozei şi în tratamentul infertilităţii şi, totodată, specialişti implicaţi în managementul multidisciplinar al patologiei cauzate de infecţia cu virusul papilomatozei umane.

 

Prof. univ. dr. Elvira Brătilă