RINOLOGIE

Turbinoplastia inferioară – procedeu original

 Inferior turbinoplasty – original procedure

First published: 13 octombrie 2017

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/Orl.36.3.2017.1116

Abstract

The author presents an original procedure for inferior turbinoplasty that provides a normal nasal respiratory flow and maintains optimal nasal physiology by preserving the turbinate pituitary. This endoscopic surgical procedure guarantees rapid postoperative healing as well as an increase in the patient’s quality of life.
 

Keywords
turbinoplasty, endoscopic nasal surgery, inferior turbinate

Rezumat

Autorul își propune prezentarea unui procedeu original de turbinoplastie inferioară, care asigură atât un flux respirator nazal normal, cât și menținerea fiziologiei nazale optime prin prezervarea pituitarei turbinale. Procedeul chirurgical endoscopic permite o vindecare postoperatorie rapidă, precum și o creștere a calității vieții pacientului. 
 

Introducere

Unul dintre cele mai frecvente simptome care aduc pacientul la medicul ORL îl reprezintă obstrucția nazală uni- sau bilaterală, parțială sau completă. Printre cauzele cel mai des întâlnite de obstrucție nazală cronică se numără hipertrofia cornetelor nazale inferioare, cu impact evident asupra calității vieții. Rezolvarea acestei patologii poate fi medicamentoasă sau chirurgicală. Metodele chirurgicale de reducere volumetrică a hipertrofiei de cornet inferior sunt împărțite în proceduri sângerânde și proceduri nesângerânde. Tehnicile chirurgicale nesângerânde se adresează hipertrofiei turbinale din rinita vasomotorie sau alergică și sunt reprezentate de chirurgia cu laser, distrucția tisulară cu ultrasunete și reducția volumetrică a cornetelor cu radiofrecvență(1). Sunt metode ușor acceptate de către pacient și pot fi efectuate în regim de cabinet, fără internare continuă(2). Tehnicile chirurgicale sângerânde vizează excizia surplusului de țesut turbinal, în special cel al cozii cornetului inferior. Metode precum electrocauterizarea uni- sau bipolară, mucotomia cu instrumente reci (foarfeca) sau cu instrumente de putere (microdebrider) au avantajul creării unui culoar respirator suficient, dar afectează elementul funcțional al cornetului nazal inferior – pituitara turbinală(3). Procedeele de turbinoplastie pot fi executate sub control endoscopic și au marele avantaj de a lăsa mucoasa turbinală inferioară și medială intactă, asigurând funcționalitatea normală a cornetului nazal inferior.
 
Figura 1. Infiltrație anestezică în cornetul inferior
Figura 1. Infiltrație anestezică în cornetul inferior
Figura 2. Rezecția osului cornetul inferior drept
Figura 2. Rezecția osului cornetul inferior drept
Figura 3. Fir transfixiant de fixare a pituitarei turbinale
Figura 3. Fir transfixiant de fixare a pituitarei turbinale
Figura 4. Aspect pre- și postoperatoriu cornetul inferior drept
Figura 4. Aspect pre- și postoperatoriu cornetul inferior drept
Figura 5. Aspect pre- și postoperatoriu cornetul inferior stâng
Figura 5. Aspect pre- și postoperatoriu cornetul inferior stâng
 


Turbinoplastia inferioară – procedeu original

Turbinoplastia inferioară reprezintă o modalitate chirurgicală de reducere a volumului cornetului inferior, cu asigurarea unui culoar respirator convenabil și menținerea intactă a mucoasei turbinale care înconjoară bontul de cornet inferior restant. Unul dintre inconvenientele acestui procedeu endoscopic îl reprezintă mobilizarea lamboului de mucoasă de pe restul de cornet cu afectarea respirației nazale și creșterea riscului de sinechie septo-turbinară postoperatorie. 
Tocmai de aceea am imaginat un procedeu original de fixare cu fire separate a lamboului de mucoasă, în așa fel încât să obținem un cornet inferior cu dimensiuni mult reduse, acoperit de o mucoasă intactă, funcțională(4). Prezentăm tehnica chirurgicală a turbinoplastiei inferioare cu fir de sutură meatal, pas cu pas, pentru o bună înțelegere a procedeului. 
Primul pas al intervenției endoscopice funcționale îl reprezintă infiltrația anestezică a cornetului inferior cu soluție de xilină adrenalinată, pentru a putea rezeca mai ușor fața meatală (laterală) a cornetului inferior cu evidențierea osului cornetului (figura 1). 
După ablația completă a mucoasei de pe fața meatală a cornetului inferior se practică rezecția osului cornetului inferior la jumătatea înălțimii acestuia și crearea unui lambou medial de mucoasă turbinală care va acoperi porțiunea laterală a cornetului inferior (figura 2). 
În turbinoplastia clasică, lamboul de mucoasă creat se rabatează lateral pe sub osul cornetului restant spre meatul inferior(5). În procedeul original pe care l-am imaginat am reușit stabilizarea în poziție funcțională a lamboului turbinal, prin fixarea acestuia cu fire trecute dinspre meatul mediu înspre medial transfixiant prin cornetul osos restant și înapoi prin lamboul de mucoasă spre meatul inferior unde au fost suturate, menținând astfel în poziție pituitara turbinală (figura 3). 
În acest mod s-a reușit crearea unui cornet inferior acoperit de mucoasă, cu dimensiuni mult reduse și fără risc de apariție a sinechiilor sau de deplasare a pituitarei (figura 4). La finele intervenției nu a fost necesar tamponament nazal anterior, element care a condus la creșterea calității vieții pacienților în perioada postoperatorie.

Concluzii

Tehnica fixării cu fire de sutură a lamboului turbinal inferior creat după turbinoplastia clasică a reușit să rezolve toate inconvenientele cu care ne-am confruntat în diversele tehnici chirurgicale endoscopice asupra cornetului inferior: 
am reușit o reducție volumetrică importantă a cornetului nazal inferior, cu obținerea unui culoar respirator normal; 
am reușit păstrarea intactă a mucoasei care acoperă cornetul inferior restant, cu o funcționalitate normală; 
intervenția endoscopică s-a putut realiza în anestezie locală potențată sau anestezie generală; 
nu a fost necesar tamponamentul anterior, pacientul fiind capabil să respire normal imediat postoperatoriu; 
vindecarea a fost mult mai rapidă (zile), comparativ cu metodele moderne de cabinet - radiofrecvență (săptămâni); 
costurile intervenției sunt mult reduse, nefiind necesară internarea continuă (figura 5).
Procedeul original de turbinoplastie inferioară cu fir tansfixiant de sutură meatal se dovedește a fi o metodă chirurgicală superioară procedeelor anterioare, cu rezultate funcționale optime.

Bibliografie

  1. Ye T, Zhou B. Update on surgical management of adult inferior turbinate hypertrophy. Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg. 2015 Feb; 23(1):29-33.
  2. Brunworth J, Holmes J, Sindwani R. Inferior turbinate hypertrophy: review and graduated approach to surgical management. Am J Rhinol Allergy. 2013 Sept-Oct:27(5):411-5.
  3. Mabry RL. Surgery of the inferior turbinates: how much and when. Otolaryngol Head Neck Surg. 1984 Oct:92(5):571-6.
  4. Barham HP, Thornton MA, Knisely A, Marcells GN, Harvey RJ, Sacks R. Long-term outcomes in medial flap inferior turbinoplasty are superior to submucosal electrocautery and submucosal powered turbinate reduction. Int Forum Allergy Rhinol. 2016 Feb;6(2):143-7. 
  5. Grymer LF, Illum P, Hilberg O. Bilateral inferior turbinoplasty in chronic nasal obstruction. Rhinology, 1996 Mar:34(1):50-3.