RINOLOGIE

Turbinoplastia inferioară – procedeu original

Inferior turbinoplasty – original procedure

Data publicării: 13 Octombrie 2017
Editorial Group: MEDICHUB MEDIA
10.26416/Orl.36.3.2017.1116

Abstract

The author presents an original procedure for inferior turbinoplasty that provides a normal nasal respiratory flow and maintains optimal nasal physiology by preserving the turbinate pituitary. This endoscopic surgical procedure guarantees rapid postoperative healing as well as an increase in the patient’s quality of life.
 

Keywords
turbinoplastyendoscopic nasal surgeryinferior turbinate

Rezumat

Autorul își propune prezentarea unui procedeu original de turbinoplastie inferioară, care asigură atât un flux respirator nazal normal, cât și menținerea fiziologiei nazale optime prin prezervarea pituitarei turbinale. Procedeul chirurgical endoscopic permite o vindecare postoperatorie rapidă, precum și o creștere a calității vieții pacientului. 
 
Cuvinte Cheie
turbinoplastiechirurgie endoscopică nazalăcornet inferior

Introducere

Unul dintre cele mai frecvente simptome care aduc pacientul la medicul ORL îl reprezintă obstrucția nazală uni- sau bilaterală, parțială sau completă. Printre cauzele cel mai des întâlnite de obstrucție nazală cronică se numără hipertrofia cornetelor nazale inferioare, cu impact evident asupra calității vieții. Rezolvarea acestei patologii poate fi medicamentoasă sau chirurgicală. Metodele chirurgicale de reducere volumetrică a hipertrofiei de cornet inferior sunt împărțite în proceduri sângerânde și proceduri nesângerânde. Tehnicile chirurgicale nesângerânde se adresează hipertrofiei turbinale din rinita vasomotorie sau alergică și sunt reprezentate de chirurgia cu laser, distrucția tisulară cu ultrasunete și reducția volumetrică a cornetelor cu radiofrecvență(1). Sunt metode ușor acceptate de către pacient și pot fi efectuate în regim de cabinet, fără internare continuă(2). Tehnicile chirurgicale sângerânde vizează excizia surplusului de țesut turbinal, în special cel al cozii cornetului inferior. Metode precum electrocauterizarea uni- sau bipolară, mucotomia cu instrumente reci (foarfeca) sau cu instrumente de putere (microdebrider) au avantajul creării unui culoar respirator suficient, dar afectează elementul funcțional al cornetului nazal inferior – pituitara turbinală(3). Procedeele de turbinoplastie pot fi executate sub control endoscopic și au marele avantaj de a lăsa mucoasa turbinală inferioară și medială intactă, asigurând funcționalitatea normală a cornetului nazal inferior.
 
Figura 1. Infiltrație anestezică în cornetul inferior
Figura 1. Infiltrație anestezică în cornetul inferior
Figura 2. Rezecția osului cornetul inferior drept
Figura 2. Rezecția osului cornetul inferior drept
Figura 3. Fir transfixiant de fixare a pituitarei turbinale
Figura 3. Fir transfixiant de fixare a pituitarei turbinale
Figura 4. Aspect pre- și postoperatoriu cornetul inferior drept
Figura 4. Aspect pre- și postoperatoriu cornetul inferior drept
Figura 5. Aspect pre- și postoperatoriu cornetul inferior stâng
Figura 5. Aspect pre- și postoperatoriu cornetul inferior stâng
 


Turbinoplastia inferioară – procedeu original

Turbinoplastia inferioară reprezintă o modalitate chirurgicală de reducere a volumului cornetului inferior, cu asigurarea unui culoar respirator convenabil și menținerea intactă a mucoasei turbinale care înconjoară bontul de cornet inferior restant. Unul dintre inconvenientele acestui procedeu endoscopic îl reprezintă mobilizarea lamboului de mucoasă de pe restul de cornet cu afectarea respirației nazale și creșterea riscului de sinechie septo-turbinară postoperatorie. 
Tocmai de aceea am imaginat un procedeu original de fixare cu fire separate a lamboului de mucoasă, în așa fel încât să obținem un cornet inferior cu dimensiuni mult reduse, acoperit de o mucoasă intactă, funcțională(4). Prezentăm tehnica chirurgicală a turbinoplastiei inferioare cu fir de sutură meatal, pas cu pas, pentru o bună înțelegere a procedeului. 
Primul pas al intervenției endoscopice funcționale îl reprezintă infiltrația anestezică a cornetului inferior cu soluție de xilină adrenalinată, pentru a putea rezeca mai ușor fața meatală (laterală) a cornetului inferior cu evidențierea osului cornetului (figura 1). 
După ablația completă a mucoasei de pe fața meatală a cornetului inferior se practică rezecția osului cornetului inferior la jumătatea înălțimii acestuia și crearea unui lambou medial de mucoasă turbinală care va acoperi porțiunea laterală a cornetului inferior (figura 2). 
În turbinoplastia clasică, lamboul de mucoasă creat se rabatează lateral pe sub osul cornetului restant spre meatul inferior(5). În procedeul original pe care l-am imaginat am reușit stabilizarea în poziție funcțională a lamboului turbinal, prin fixarea acestuia cu fire trecute dinspre meatul mediu înspre medial transfixiant prin cornetul osos restant și înapoi prin lamboul de mucoasă spre meatul inferior unde au fost suturate, menținând astfel în poziție pituitara turbinală (figura 3). 
În acest mod s-a reușit crearea unui cornet inferior acoperit de mucoasă, cu dimensiuni mult reduse și fără risc de apariție a sinechiilor sau de deplasare a pituitarei (figura 4). La finele intervenției nu a fost necesar tamponament nazal anterior, element care a condus la creșterea calității vieții pacienților în perioada postoperatorie.

Concluzii

Tehnica fixării cu fire de sutură a lamboului turbinal inferior creat după turbinoplastia clasică a reușit să rezolve toate inconvenientele cu care ne-am confruntat în diversele tehnici chirurgicale endoscopice asupra cornetului inferior: 
am reușit o reducție volumetrică importantă a cornetului nazal inferior, cu obținerea unui culoar respirator normal; 
am reușit păstrarea intactă a mucoasei care acoperă cornetul inferior restant, cu o funcționalitate normală; 
intervenția endoscopică s-a putut realiza în anestezie locală potențată sau anestezie generală; 
nu a fost necesar tamponamentul anterior, pacientul fiind capabil să respire normal imediat postoperatoriu; 
vindecarea a fost mult mai rapidă (zile), comparativ cu metodele moderne de cabinet - radiofrecvență (săptămâni); 
costurile intervenției sunt mult reduse, nefiind necesară internarea continuă (figura 5).
Procedeul original de turbinoplastie inferioară cu fir tansfixiant de sutură meatal se dovedește a fi o metodă chirurgicală superioară procedeelor anterioare, cu rezultate funcționale optime.

Bibliografie


  1. Ye T, Zhou B. Update on surgical management of adult inferior turbinate hypertrophy. Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg. 2015 Feb; 23(1):29-33.
  2. Brunworth J, Holmes J, Sindwani R. Inferior turbinate hypertrophy: review and graduated approach to surgical management. Am J Rhinol Allergy. 2013 Sept-Oct:27(5):411-5.
  3. Mabry RL. Surgery of the inferior turbinates: how much and when. Otolaryngol Head Neck Surg. 1984 Oct:92(5):571-6.
  4. Barham HP, Thornton MA, Knisely A, Marcells GN, Harvey RJ, Sacks R. Long-term outcomes in medial flap inferior turbinoplasty are superior to submucosal electrocautery and submucosal powered turbinate reduction. Int Forum Allergy Rhinol. 2016 Feb;6(2):143-7. 
  5. Grymer LF, Illum P, Hilberg O. Bilateral inferior turbinoplasty in chronic nasal obstruction. Rhinology, 1996 Mar:34(1):50-3. 
Articole din ediția curentă

ATLAS

Tumori de glandă parotidă

Vlad Petrescu Seceleanu, Vlad Sorin Ibric, Răducu Stănciulescu, Ileana Gabriela Gavrilă, Janina Becherescu, Loredana Mitran, Daniel Mirea
Formaţiunile tumorale parotidiene nu mai constituie în prezent o problemă pentru practicianul ORL-OMF, dar protocolul operator este, de fiecare dată, influenţat de particularităţile anatomice ale nervului facial şi de lo...
INTERDISCIPLINARE

Diagnosticul diferenţial al patologiilor selare şi paraselare – consideraţii anatomice și clinice

Mirela Diana Ilie, Corina Pitiu, Ciprian Enăchescu
Regiunea selară și cea paraselară pot fi afectate de o mare varietate de procese patologice, rezultând un număr de peste 70 de entități diferite. Deși cele mai frecvente sunt de departe adenoamele hip...
INTERDISCIPLINARE

Consideraţii clinice şi terapeutice în angina Ludwig

Andrei Ştefan Luca, Adriana Florescu
Scopul studiului este de a analiza aspectele clinice, biologice şi terapeutice, împreună cu evoluţia sub terapie în angina Ludwig şi factorii care au determinat apariţia acestei boli foarte severe. Studiul retrospectiv a fost efectuat pe un grup de cinci pacienţi adulţi cu angină Ludwig, internaţi în Spitalul...
Articole din edițiile anterioare

RINOLOGIE

Estezioneuroblastom rinosinuzal combinat cu secreţie paraneoplazică de vasopresină – rezolvare endoscopică minim invazivă (prezentare de caz)

Bogdan Mocanu, Simona Jercălău, Silviu Oprescu, Alina Ciocâlteu
Autorii descriu un caz rar de estezioneuroblastom secretant de vasopresină, cu hiponatremie concomitentă. Lipsa unei colaborări interdisciplinare până la momentul prezentării a dus la o evoluție îndel...
INTERDISCIPLINARY

The health benefits of AudioStressNotifier: an innovative noise monitoring app and its impact on sleep

Cristina-Maria Goanţă, Ioan Burciu, Daniela Cîrpaciu, Vlad Andrei Budu
Somnul joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii. Nume­roşi factori pot perturba somnul, inclusiv zgomotul din me­diul în­con­ju­rător. Apariţia aplicaţiilor mobile a permis dez­vol­ta­rea de solu...
RHINOLOGY

Histological findings in chronic hypertrophic rhinitis

Remus Gabriel Mihalcea, Prepageran Narayanan, Erich Vyskocil, Daniela Cîrpaciu, Vlad Andrei Budu, Cristina-Maria Goanţă
Rinita cronică este o afecţiune frecventă, cu un impact sem­ni­­ficativ asupra calităţii vieţii. Scopul lucrării îl reprezintă exa­­mi­na­rea modelului celular şi modificările fiziopatologice care apa...