Aspecte epidemiologice ale infecţiei cu Mycoplasma pneumoniae în patologia pediatrică
Doina Anca Pleşca
30 Mai 2025Aspecte epidemiologice ale infecţiei cu Mycoplasma pneumoniae în patologia pediatrică
Infecțiile acute ale aparatului respirator sunt de departe cel mai des întâlnite infecții regăsite la om. Virusurile reprezintă etiologia cea mai frecventă a infecţiilor acute respiratorii (70-90%), îndeosebi la populația pediatrică. Tehnicile de biologie moleculară au arătat că virusurile cu tropism respirator produc mult mai frecvent îmbolnăviri la copil comparativ cu adultul(1).
Infecțiile acute respiratorii reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate şi mortalitate în întreaga lume, atât la copii, cât și la adulți. Acestea sunt responsabile pentru costuri ridicate înregistrate în sistemele de sănătate, dar şi în societate, ca urmare a vizitelor la medic/consultațiilor medicale, investigațiilor paraclinice și imagistice, tratamentelor inițiate, spitalizărilor frecvente şi absenteismului școlar sau de la locul de muncă în cazul părinților.
O analiză recentă dată publicității a arătat că principalele cauze de deces(2,3) la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani sunt prematuritatea, asfixia și trauma neonatală, afecțiunile acute respiratorii şi bolile acute digestive. Dintre bolile infecțioase, pneumonia acută reprezintă cauza principală a mortalității la copii(2).
Într-o publicație recentă(4) care abordează pneumonia acută comunitară (PAC) la copii din perspectivă epidemiologică, se menționează că aproximativ 30-70% din agenții patogeni sunt virusuri, 7-17% sunt bacterii atipice și 2-8% sunt bacterii tipice. Etiologia pneumoniilor bacteriene atipice la copii este dominată de germeni precum Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella pneumoniae şi Ureaplasma urealyticum(5).
Mycoplasma pneumoniae este cea mai frecventă cauză bacteriană atipică de pneumonie acută comunitară la populația pediatrică(6), incidența cazurilor variind între 8% şi 40%(7) la copiii de peste 5 ani. Au fost descrise incidențe crescute (până la 35%) inclusiv la copii sub 5 ani(6). Vârfurile epidemice de Mycoplasma pneumoniae tind să apară la fiecare patru până la şapte ani(7). Rapoartele efectuate de laboratoare din Marea Britanie în sezonul de iarnă 2023-2024 au indicat o perioadă epidemică de infecții cu Mycoplasma pneumoniae, determinările din luna ianuarie 2024 depășind de trei ori determinările obținute în epidemia precedentă din 2019-2020(8). Această creștere poate fi explicată parțial și prin schimbările în metodele de testare care au avut loc în timpul pandemiei de COVID-19. În sezonul de iarnă 2023-2024, 89,4% (2318 din 2593) din confirmările de laborator pentru Mycoplasma pneumoniae au fost determinate folosind teste PCR, comparativ cu 32,6% (302 din 927) în perioada 2019-2020, când metodele serologice au predominat(8). În sezonul de iarnă 2023-2024, determinările de laborator ale bacteriei au înregistrat cele mai mari valori la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani, urmați de cei cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani.
O creștere a incidenței cazurilor de infecție cu Mycoplasma pneumoniae a fost raportată şi de Centrul de control și prevenție al bolilor (CDC) din SUA. Astfel, procentajul a crescut de la 1% la 7,2% în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani și de la 3,6% la 7,4% în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani în această perioadă. Creșterea numărului de copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani este notabilă, deoarece M. pneumoniae nu a fost recunoscută în mod tradițional drept cauză principală a pneumoniei acute comunitare la această grupă de vârstă(9).
În Danemarca, infecțiile și spitalizările produse de M. pneumoniae au crescut de trei ori în 2023-2024 comparativ cu sezoanele pre-COVID-19, indicând o scădere a imunității în timpul pandemiei de COVID-19(10). Totodată s-a observat că, deși severitatea infecțiilor cu M. pneumoniae nu s-a schimbat în sezonul 2023-2024, s-a înregistrat o creștere de cinci ori a manifestărilor cutanate/erupțiilor cutanate și mucozitei induse de această bacterie, îndeosebi la copii și adolescenți(10).
Mycoplasma pneumoniae este o bacterie atipică de mici dimensiuni, având o formă filamentoasă, cu caracter parazitar (multiplicare intracelulară), care nu crește pe medii uzuale de cultură(5). Este o bacterie facultativ anaerobă, care nu are perete celular, nu se colorează Gram, prezentând rezistență la agenți antimicrobieni inhibitori ai peretelui celular. Pneumonia este cea mai comună manifestare clinică a infecției cu M. pneumoniae la școlari. Infecția se caracterizează printr-un debut insidios, uneori cu febră (temperatură sub 39ºC), tuse seacă, paroxistică, ce se accentuează progresiv, cefalee, mialgii, frisoane şi odinofagie. Cea mai frecventă asociere clinică este reprezentată de pneumonie şi erupții cutanate variate (rash maculoeritematos, maculopapulos, maculobulos).
Formele severe de boală se asociază cu manifestări extrapulmonare care apar ca urmare a unui răspuns imun exacerbat sau a unei invazii. Cele mai severe manifestări extrapulmonare sunt determinările neurologice (meningită acută, encefalită, mielită acută transversă, ataxie cerebeloasă, poliradiculonevrită etc.), hematologice (anemii hemolitice, trombocitopenie etc.) şi cardicace (miocardită, boală Kawasaki etc.).
Diagnosticul pozitiv se stabilește prin diferite metode(5):
1. Serologie – IgM/IgG M. pneumoniae
- IgM încep să crească la aproximativ 7-9 zile după infecție, atingând vârful la 3-6 săptămâni și persistând mai multe luni.
- IgG încep să crească și ating vârful la aproximativ două săptămâni după titrurile IgM și persistă mai mulţi ani.
- Atât anticorpii IgM, cât și cei IgG pot fi negativi la începutul evoluției bolii. IgG nu oferă protecție pe termen lung.
- O creștere de ≥4 ori a titrurilor, la distanță de 3-4 săptămâni, indică infecție acută.
2. Teste de detecție moleculară (RT-PCR specific, RT-PCR multiplex).
3. Teste de detecție a antigenului (ELISA).
Pneumonia determinată de Mycoplasma pneumoniae survenită la copii va fi abordată, din punct de vedere terapeutic, prin tratament simptomatic, reechilibrare hidroelectrolitică (după caz) şi oxigenoterapie (în caz de insuficiență respiratorie).
Fiind vorba de o bacterie atipică, acoperirea antibiotică(7) va cuprinde: antibiotice macrolide, tetracicline și fluorochinolone care sunt active împotriva M. pneumoniaein vitro; în plus, antibioticele macrolide pot avea efecte antiinflamatorii. Precizăm că macrolidele și tetraciclinele au un risc mai mic de efecte adverse severe comparativ cu fluorochinolonele. Posibilitatea de rezistență la macrolide trebuie luată în considerare la copiii cu suspiciune de infecție cu M. pneumoniae care nu răspund așa cum era de așteptat la terapia cu macrolide, în special când copilul este grav bolnav și/sau are antecedente de expunere anterioară la macrolide(7).
În concluzie, se poate afirma că M. pneumoniae este unul dintre cei mai frecvenți agenți patogeni care produc pneumonie acută comunitară, în special în rândul copiilor și adolescenților. Pandemia de COVID-19 a compromis nivelul de imunitate din cadrul comunităților, rezultând o vulnerabilitate crescută la infecţiile cu M. pneumoniae.
Deși pneumonia cu M. pneumoniae este în general considerată o boală autolimitantă, unii indivizi pot prezenta manifestări clinice severe(11). Gravitatea bolii este asociată cu dereglarea imunității și cu rezistența la macrolide(11).
Există o diferență geografică în ceea ce privește rezistența la medicamente a bacteriei. În Asia, ratele de rezistență sunt substanțial mai mari în comparație cu Europa și America(4).
Bibliografie
- Hull J, Forton J, Thomson A. Paediatric Respiratory Medicine. Oxford University Press, 2010; p. 151-170.
- https://ourworldindata.org/child-mortality
- GBD 2016 Lower Respiratory Infections Collaborators. Estimates of the global, regional, and national morbidity, mortality, and aetiologies of lower respiratory infections in 195 countries, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet Infect Dis. 2018;18(11):1191-1210.
- Yun KW. Community-acquired pneumonia in children: updated perspectives on its etiology, diagnosis, and treatment. Clin Exp Pediatr. 2024;67(2):80-89.
- Pneumonia in children: Epidemiology, pathogenesis, and etiology. UpToDate. Accesat: 16.05.2025.
- Miyashita N. Atypical pneumonia: Pathophysiology, diagnosis, and treatment. Respir Investig. 2022;60(1):56-67.
- Kutty PK, Jain S, Taylor TH, et al. Mycoplasma Pneumoniae Among Children Hospitalized with Community-acquired Pneumonia. Clin Infect Dis. 2019;68(1):5-12.
- UK Health Security Agency: Research and analysis: Mycoplasma pneumoniae surveillance in England and Wales, Applies to England and Wales. October 2024.
- CDC. Mycoplasma Pneumoniae Infections Have Been Increasing. October 18, 2024.
- Dungu KHS, Holm M, Hartling U, et al. Mycoplasma pneumoniae incidence, phenotype, and severity in children and adolescents in Denmark before, during, and after the COVID-19 pandemic: a nationwide multicentre population-based cohort study. Lancet Reg Health Eur. 2024;47:101103.
- Tong L, Huang S, Zheng C, Zhang Y, Chen Z. Refractory Mycoplasma pneumoniae Pneumonia in Children: Early Recognition and Management. J Clin Med. 2022;11(10):2824.