În ultimii doi ani, aproape 170 de medicamente generice ieftine au dispărut de pe piaţa locală datorită creşterii taxei clawback cu peste 50%, susţin reprezentanţii PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România).

Conform studiului realizat de firma Cegedim, în anul 2015 existau 2166 medicamente cu un cost sub 25 de lei, majoritatea din producţie locală. La sfârşitul lui 2017 rămăseseră 2001 medicamente generice ieftine.

”Taxa clawback, despre care autorităţile spun că este un instrument moderator al costurilor în sănătate, este de fapt un mecanism pervers prin care medicamentele ieftine, cele utilizate de milioane de români, devin nerentabile şi dispar din piaţă”, precizează reprezentanţii PRIMER în comunicatul de presă remis miercuri.

Prăbuşirea industriei farmaceutice locale

”În plus, având în vedere că aproximativ 75% din medicamentele care costă sub 25 lei sunt fabricate în ţară, taxa clawback vulnerabilizeaza industria de medicamente din România, care astfel pierde din competitivitate, lăsând statul român fără alternative din producţia internă”, se arată în comunicatul PRIMER.

Poziţia este susţinută încă din 2017 şi de reprezentanţii APMGR (Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice). 

„Nivelul taxei clawback pe trimestrul 3 al anului curent a crescut, din nou, cu 25% faţă de nivelul din trimestrul 3, 2016, ceea ce va duce la dispariţia şi mai multor medicamente ieftine de pe piaţă şi la prăbuşirea industriei farmaceutice locale”, îşi exprimau îngrijorarea reprezentanţii APMGR la sfârşitul anului trecut.

Trimestru 2015-T3 2016-T3 2017-T3
Valoarea taxei clawback (%) 12,35% 14,91% 19,42%
Număr medicamente care costă sub 25 lei 2166 2068 2001

sursa: Cegedim

Astfel, ca o consecinţă directă a creşterii taxei clawback, pacienţii români găsesc în farmacii tot mai puţine medicamente ieftine care tratează şi vindecă boli cardiovasculare, digestive, respiratorii, reumatice şi ale sistemului nervos.

Asociaţia PRIMER, care reuneşte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din ţară, solicită Guvernului Mihai Tudose să îi ia în serios avertismentele repetate şi să scutească de taxa clawback medicamentele care costă sub 25 lei, folosite de peste 8 milioane de români.