Noul studiu al cercetătorilor de la Spitalul General din Massachusetts şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA relevă că vârsta optimă pentru screeningul HIV al populaţiei generale este 25 de ani.

„Momentan, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor recomandă ca fiecare american să fie testat cel puţin o dată în viaţă pentru infecţia HIV. Dacă sunt supuşi screeningului o singură dată, atunci ar trebui ca acesta să fie efectuat după vârsta la care se produc cele mai multe infectări”, spune dr. Anne Neilan, coordonatorul cercetării.

Studiul a folosit datele CDC din 2013, despre noile infecţii cu HIV depistate în acel an în rândul populaţiei cu vârste între 13 şi 30 de ani, şi un model de simulare pe calculator. Variabila introdusă a fost aceea a unei singure testări de-a lungul vieţii.

Concluzia simulării computerizate? Vârsta optimă pentru realizarea acestui unic screening HIV, în rândul populaţie generale, este 25 de ani. La această vârstă, spun cercetătorii, s-ar depista cele mai multe cazuri de infecţii HIV, ceea ce ar creşte speranţa de viaţă a pacienţilor şi ar face tratamentul eficient, inclusiv din punct de vedere economic.

Rezultatele nu se aplică grupurilor la risc

Cercetătorii menţionează că sugestiile lor, legate de vârsta recomandată pentru screening, nu se aplică şi grupurilor aflate la risc, care ar trebui să se testeze mult mai des.

„Poate fi dificil să vorbim cu adolescenţii despre HIV”, explică coautorul studiului, medicul epidemiologist Richard Dunville. „Totuşi, este important ca părinţii, cadrele medicale şi chiar ei, adolescenţii, să aibă mai multe informaţii despre testarea HIV şi despre când este indicat să se efectueze aceasta. Studii precum cel de faţă pot ajuta grupurile la risc să ia aceste decizii în mod informat.”

Între 2009 şi 2013, în Statele Unite ale Americii, cele mai multe cazuri de infecţii cu HIV au fost depistate între 22 şi 25 de ani, pentru categoria de vârstă 13-29 de ani.

„Există o perioadă de timp între momentul în care o persoană este infectată cu virusul HIV şi momentul când este diagnosticată, deci nu putem spune cu precizie care este vârsta la care se produc cele mai multe infectări. Însă, prezentul studiu ne arată că un screening general înainte de vârsta de 18 ani ar fi o risipă de resurse”, explică dr. Dunville.

Dr. Anne Neilan atrage atenţia că, în SUA, jumătate dintre tinerii cu vârste între 13 şi 24 de ani infectaţi cu HIV nu ştiu acest lucru, în comparaţie cu 15% din adulţi care nu sunt conştienţi de infecţia cu HIV. Pentru a reduce această diferenţă, screeningul populaţiei generale este foarte important, spun oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi Spitalul General din Massachusetts.