Lista de medicamente compensate și gratuite a fost actualizată şi completată cu 33 de molecule inovatoare, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat trimis marţi presei.

Aceste tratamente noi sunt destinate atât pacienților care suferă de boli pentru care nu există alternativă terapeutică, cât şi pentru afecțiuni oncologice, hematologice, diabet și HIV/SIDA.

Este vorba despre medicamente care fac obiectul unor contracte cost-volum-rezultat, precum cele pentru tratamentul hepatitei C, dar și despre medicamente din aria terapeutică a unor afecțiuni neurologice și psihice, hipertensiune arterială sau boli reumatice.

Totodată, au scăzut prețurile a 55 de medicamente, cu valori cuprinse între 10 și 80%, se precizează în comunicat.

Criză de imunoglobulină. Posibilă soluţie - importul din Bulgaria

În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii recunoaşte că România se confruntă cu o criză de aprovizionare cu imunoglobulină, cei mai afectaţi fiind pacienţii cu afecţiuni autoimune. Sensibili la orice afecţiune şi răceală, aceşti pacienţi sunt dependenţi de imunoglobulină, care îi ajută prin întărirea sistemului imunitar.

„Este o situaţie care se regăseşte în spaţiul european, motiv pentru care voi discuta subiectul la Consiliul miniştrilor care se va organiza la începutul lunii decembrie la Bruxelles. Exportul paralel şi înştiinţările din ce în ce mai dese ale companiilor privind problemele de producţie se transformă într-o situaţie de sănătate publică nu numai în România”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Ministerul Sănătăţii va încerca să procure stocul necesar de imunoglobulină din Bulgaria, România şi ţara vecină având Acord de colaborare pentru achiziţia comună de medicamente. Ministrul Florian Bodog a solicitat de urgenţă o întâlnire, în cursul zilei de miercuri, cu firmele producătoare de imunoglobulină pentru a identifica soluţiile de aprovizionare şi a verifica dacă aceste companii au respectat prevederile legale privind procedurile de aprovizionare.

„Între timp, Ministerul Sănătăţii continuă demersurile demarate prin Compania Naţională „Unifarm” de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale. În prezent, Compania „Unifarm” a informat Ministerul Sănătăţii ca a achiziţionat 6.000 de fiole de imunoglobulină pentru care aşteaptă certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene”, precizează Ministerul Sănătăţii în comunicatul de presă.

Sursa: Agerpres