Peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile şi 81.1% sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară, relevă primul sondaj profesionist despre atitudinea populaţii faţă de vaccinare, realizat în februarie 2019 la cererea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Un alt aspect important al studiului vizează sursele de informare în domeniul vaccinării. Aproximativ două treimi dintre respondenţi sunt de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor. În ce priveşte ordonarea surselor de informare, medicul de familie este pe primul loc cu o pondere de 66,4%, dar canalele de comunicare online şi offline sunt de asemenea o sursă importantă pentru a afla beneficiile, riscurile, calendarele sau schemele de vaccinare.
grafic_sondaj_vaccinare

„Cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalentă a unei părţi a populaţiei faţă de vaccinuri şi vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepţiile raţionale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea şi impun necesitatea unor campanii solide de informare şi educare, mai ales a tinerilor, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătăţii publice. Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetăţenilor noştri care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare”, au explicat reprezentanţii INSCOP Research, firma care a realizat studiul.

Studiul va fi folosit de Grupul de Vaccinologie al SNMF pentru a realiza o serie de recomandări şi propuneri de strategie de comunicare medicilor de familie. De asemenea, studiul va fi pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pentru ca, împreună, specialiştii să folosească toate instrumentele ştiinţifice pentru crearea de politici coerente şi eficiente în domeniul vaccinării, în concordanţă cu dorinţele şi aşteptările populaţiei.