Date fiind „circumstanţele extraordinare”, administraţia Biden s-a declarat favorabilă suspendării temporare a dreptului de proprietate intelectuală a vaccinurilor împotriva COVID-19. Scopul este de a accelera producţia mondială de seruri.


Modalităţile concrete ale acestei suspendări trebuie stabilite, prin consens, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) - care a fost sesizată din octombrie anul trecut de către India şi Africa de Sud, cu susţinerea a zeci de ţări, arată cotidianul Le Monde.

Circumstanţele extraordinare ale pandemiei cer măsuri extraordinare, a afirmat Katherine Tai, reprezentanta pentru comerţ a SUA.  

Şi Uniunea Europeană s-a declarat gata să discute orice propunere care ar putea răspunde crizei într-un mod „eficient şi pragmatic”, a declarat, la rândul ei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Statele Unite au fost, până nu demult, oponenţii principali ai acestei suspendări, în primul rând pentru că laboratoarele americane sunt cele care au inventat vaccinuri cu rol decisiv în lupta împotriva pandemiei, iar în al doilea rând pentru că sistemul american de cercetare, chiar dacă finanţat puternic de stat, este bazat pe proprietatea intelectuală privată.

Decizia de ultimă oră a SUA a fost salutată de directorul general al Organizaţiei Modiale a Sănătăţii, care a catalogat acest stadiu de luptă împotriva pandemiei drept „monumental”.

 

Farmacist