Vaccinul hexavalent a fost achiziţionat şi va fi livrat în ţară începând de săptămâna viitoare, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol.


„Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut”, a spus, într-o conferinţă de presă, Adriana Pistol, citată de Agerpres

Întrebată dacă există în România riscul de apariţie a poliomielitei, vaccinul hexavalent protejând împotriva acestui virus, secretarul de stat a spus: „Întotdeauna există riscul apariţiei, în orice ţară, în condiţiile în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare Când vorbim de rată de vaccinare, nu vorbim neapărat de produsul hexavalent pentru vârsta de două luni. Virus poliomielitic sălbatic nu mai există decât în foarte puţine state din lume, în special din Asia, dar îmbolnăvirea nu este imposibilă şi, de aceea, recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”.

Rata de vaccinare în momentul de faţă pentru poliomielită este de 75 - 76% şi ar trebui să fie de minimum 80 -85%, a adăugat secretarul de stat.

 



Pediatru