Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat utilizarea unui vaccin dezvoltat împotriva febrei denga de compania japoneză Takeda. Decizia finală privind autorizarea acestui ser urmează să fie luată de Comisia Europeană.


Experţii din cadrul EMA au recomandat folosirea vaccinului Takeda în cazul persoanelor cu vârste de peste patru ani, cu scopul de a preveni oricare dintre serotipurile virusului denga, informează Reuters şi Agerpres.

Deocamdată nu există medicamente antivirale sau tratamente specifice împotriva acestei boli transmise de ţânţari, care provoacă de cele mai multe ori simptome uşoare, asemănătoare gripei. Totuşi, anumite persoane pot să dezvolte complicaţii medicale care le ameninţă viaţa.

Între 20.000 şi 25.000 de persoane, în majoritatea lor copii, mor în fiecare an din cauza acestei boli, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Dacă va fi autorizat de Comisia Europeană, vaccinul produs de Takeda va deveni cel de-al doilea ser de acest tip care va exista pe piaţa europeană. Dengvaxia, dezvoltat de compania Sanofi, a fost primul vaccin din lume împotriva febrei denga.

Folosirea vaccinului produs de compania franceză s-a redus însă considerabil după ce s-a constatat că acest ser creşte riscul de apariţie a unor forme severe ale bolii denga la anumiţi copii „seronegativi” - care nu aveau o expunere anterioară la boală atunci când au fost vaccinaţi.

Vaccinul conceput de Takeda, denumit TAK-003, nu a fost evaluat într-un studiu comparativ cu Dengvaxia, a declarat Gary Dubin, preşedintele diviziei globale de business a producătorului farmaceutic japonez.

În urma studiului clinic desfăşurat de companie, nu a existat nicio dovadă privind apariţia bolii la participanţii seronegativi.

„Acest lucru ne oferă o încredere suplimentară în siguranţa vaccinului, indiferent de expunerea anterioară la febra denga”, a mai spus Gary Dubin.

Vaccinul Takeda are la bază virusul denga 2, iar fragmente de ADN prelevate din celelalte trei tipuri de denga au fost adăugate în ser.

Vaccinul a demonstrat o protecţie mai largă pentru copiii cu vârste fragede şi pentru persoanele de peste 45 de ani, au precizat reprezentanţii EMA. Decizia finală privind autorizarea acestui ser urmează să fie luată de Comisia Europeană.

Farmacist