Totodată, termenele pentru ocuparea posturilor temporar vacante vor fi reduse de la 40 la 20 de zile, prin modificarea ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 166/2023, anunţă ministrul Alexandru Rafila.


„Am semnat un ordin de ministru care modifică substanţial modul de ocupare a posturilor în sistemul de sănătate, scurtează extrem de mult termenele. Înainte de publicarea concursului, este necesar un aviz din partea Colegiului judeţean al medicilor. În forma veche, acest aviz trebuia dat în cinci zile, acum am scurtat termenul la două zile”, a precizat ministrul Rafila, citat de Agerpres. Conform vechii proceduri, pentru organizarea concursului erau prevăzute 90 de zile, termen care scade acum la maximum 30 de zile lucrătoare. Totodată, a fost scurtat termenul prevăzut pentru publicarea rezultatelor de la 5 zile la 3 zile.

„Asta face ca numărul de zile necesare, din momentul în care spitalul vrea să scoată posturile la concurs până în momentul finalizării, să scadă de la 100 de zile la maxim 35 de zile. (...) Unitatea sanitară poate să accelereze procedurile şi să termine aceste concursuri în maxim o lună, din momentul publicării. Fac din nou apel la publicarea cât mai rapidă a posturilor, pentru că şi în prima jumătate a anului trecut erau numeroase posturi libere în unităţile sanitare, care pur şi simplu nu au fost scoase la concurs”, a spus ministrul.

El a menţionat că, în ce priveşte posturile vacante temporar, termenele maxime au scăzut de la 40 de zile la 20 de zile.

Totodată, începând din acest an, toate posturile care se eliberează în sistemul de sănătate de la data de 1 ianuarie se pot ocupa fără memorandum.

 

Pediatru