România a contractat în jur de 20 de milioane de doze de vaccin BioNTech Pfizer, iar, până la sfârşitul lui martie, ar trebui să sosească în jur de 2,5 milioane de doze, a anunţat, vineri, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.


„Până în momentul de faţă, există două companii care au aprobat un vaccin de punere pe piaţă în interiorul UE: Pfizer şi Moderna. Pentru acestea, România are contractate în jur de 20 de milioane de doze de vaccin, dacă vorbim de BioNTech - Pfizer, până în luna septembrie. Până la sfârşitul lunii martie, din aceste 20 de milioane, ar trebui să sosească în România în jur la 2,5 milioane de vaccinuri”, a precizat Baciu, potrivit Agerpres.

El a menţionat că România a contractat şi 3,4 milioane de doze din vaccinul produs de compania Moderna. „Până la sfârşitul lunii martie, sperăm să sosească 400.000 de doze”, a adăugat demnitarul.

Andrei Baciu a mai spus că se aşteaptă o veste şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului privind vaccinul produs de compania Astra Zeneca.

„Suplimentar, zilele acestea - astăzi, mâine, la începutul săptămânii viitoare - se aşteaptă şi o veste şi Agenţia Europeană a Medicamentului cu privire la vaccinul produs de Astra Zeneca. Ulterior, mai sunt şi alte câteva vaccinuri care sunt în proces de avizare, însă eu cred că este important să avem o idee cât mai clară despre dozele de vaccin care vor fi accesibile în România, care, de fapt, sunt aceleaşi tipuri de vaccinuri şi vor ajunge în acelaşi timp în care le vor primi şi cetăţenii celorlalte state membre ale UE. Toate aceste vaccinuri sunt sigure, sunt aprobate de AEM, sunt eficiente şi noi avem datoria de a crea un mediu favorabil vaccinării, de a organiza centrele de vaccinare, iar, pe măsură ce toate aceste vaccinuri sosesc, să putem să implementăm şi să accelerăm campania de vaccinare cât mai mult cu putinţă”, a punctat secretarul de stat.

Alergologia