Ferenc Demeter, primarul comunei Micfalău din judeţul Covasna, a lansat anunţul pe reţeaua de socializare Facebook, în speranţa de a găsi un medic de familie pentru localitatea pe care o conduce. În prezent, sătenii din Micfalău şi Malnaş sunt nevoiţi să meargă în oraşul Sfântu Gheroghe, la 21 de kilometri distanţă, pentru a consulta medicul de familie.

„Mă doare sufletul când văd că bătrâni bolnavi stau în frig şi aşteaptă autobuzul, fiindcă trebuie să meargă în oraş pentru o reţetă...”, scrie primarul Ferenc Demeter pe grupul „Medici de familie din Romania pe Facebook”.

Autorităţile din Micfalău sunt dispuse să ofere locuinţă medicului de familie care doreşte să ocupe postul din comuna lor şi localitatea vecină, Malnaş.

Căutăm disperat un medic de familie împreună cu o altă comună. Oferim: Locuinţă de serviciu (2 camere, bucătărie, baie). Comuna Micfalău are 1800 de locuitori. La 4 km de comună este situată comuna Malnaş cu 1000 de locuitori fără medic de familie. În comună avem asistenţi medicali care pot lucra în cabinet. Cooperăm foarte bine cu comuna Malnaş. Într-una din comune poate să fie şi punct de lucru. Există farmacie.

Zonă frumoasă cu ape minerale, oameni deschişi şi primitori. Aveţi toată susţinerea primăriei. Pentru mai multe informaţii puteţi să mă contactaţi ORICÂND la nr. 0744677131”.

La începutul lunii februarie, Societatea Naţională de Medicina Familiei tragea un semnal de alarmă asupra subfinanţării medicinii de familie, ce pune în pericol existenţa acestui sector medical şi implicit pacienţii, motiv pentru care ne aflăm în situaţia de a căuta soluţii alternative pentru asigurarea supravieţuirii cabinetelor”.