Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) arată că astăzi, mai mult ca niciodată, vaccinurile reprezintă un pilon de bază al sistemelor sanitare puternice şi al politicilor de sănătate publică din toată lumea.


Sistemul sanitar din România are nevoie de actualizarea legislaţiei, care să ţină pasul cu evoluţia ştiinţelor medicale şi a vaccinurilor şi care să ducă la creşterea gradului de acces al românilor la imunizare, se arată într-un comunicat al ARPIM.  

În contextul investiţiilor realizate la nivel mondial în cercetarea şi producerea de vaccinuri sigure şi inovatoare, acestea reuşesc sa prevină astăzi aproximativ 30 de boli grave. Prin creşterea ratelor de imunizare în rândul populaţiei, numărul de îmbolnăviri prevenibile prin vaccinare ar scădea dramatic, se arată în document.

„Imunizarea este recunoscută unanim de specialişti ca fiind una dintre cele mai de succes şi mai eficiente intervenţii de sănătate publică la scară mondială”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM. „În contextul pandemic actual, mai mult ca niciodată, imunizarea şi vaccinurile trebuie privite ca o prioritate de sănătate publică. Este vital ca populaţia generală să aibă acces la vaccinuri, să reducem presiunea asupra sistemului de sănătate”.

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării (24 – 30 Aprilie 2021), ARPIM doreşte să atragă atenţia autorităţilor asupra necesităţii de a îmbunătăţi Programul Naţional de Vaccinare. Sistemul sanitar din România are nevoie de o actualizare rapidă a legislaţiei în privinţa imunizării, în următoarele direcţii:

  • Adoptarea în regim de urgenţă a Legii Vaccinării, pentru a creşte capacitatea sistemului naţional de vaccinare şi a reduce povara bolilor prevenibile prin vaccinare, precum şi definirea legislaţiei secundare pentru crearea premiselor legislative pentru vaccinarea pe tot parcursul vieţii;
  • Înfiinţarea prioritară a Comitetului Naţional Consultativ de Experţi în Domeniul Imunizărilor (echivalentul NITAG), ca parte a Planului Global de Acţiune privind Vaccinurile al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ca organism specializat şi independent care să vină în sprijinul decidenţilor cu recomandări bazate pe dovezi ştiinţifice în domeniul vaccinurilor şi imunizării în general, conducând astfel la formularea unor politici publice sustenabile în direcţia asigurării vaccinării pe tot parcursul vieţii;
  • Formularea unor ghiduri şi recomandări pentru vaccinarea de rutină, în conformitate cu Programul Naţional de Vaccinare şi cu recomandările OMS, cu scopul asigurării continuităţii serviciilor de vaccinare şi pentru evitarea riscului izbucnirii de noi crize epidemiologice, în contextul pandemiei de COVID-19;
  • Asigurarea procesului de vaccinare de rutină neîntreruptă având în vedere impactul pandemiei de COVID -19 asupra ratelor de vaccinare. Datele Ministerului Sănătăţii arată o scădere de 50% pentru vaccinarea împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului  şi de aproape 80% în cazul vaccinării VCR DTPa -VPI pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin difterie, tetanos, poliomielită şi tuse convulsivă; 
  • În paralel cu Programul Naţional de Vaccinare, introducerea unui sistem de compensare a vaccinurilor, care va contribui atât la extinderea categoriilor de persoane vaccinate, cât şi la asigurarea creşterii acoperirii vaccinale din România.

Vaccinarea este cea mai eficientă intervenţie de sănătate publică, care presupune investiţii mici în sănătate, comparativ cu costurile potenţiale ale îngrijirilor, în lipsa prevenţiei primare, se mai arată în comunicat. O actualizare a politicilor de sănătate publică în privinţa vaccinurilor ar contribui la scăderea presiunii cu care se confruntă personalul medical din camerele de gardă sau secţiile de terapie intensivă, dar şi medicii de familie şi specialiştii din sistemul ambulatoriu.

Săptămâna Mondială a Imunizării este marcată anual în ultima săptămână a lunii aprilie. Tema lansată în acest an de OMS este #VaccinesBringUsCloser (#VaccinurileNeApropie). Ca parte a campaniei, cele mai puternice organizaţii medicale din toată lumea militează pentru creşterea încrederii în vaccinuri, dar şi creşterea investiţiilor făcute de fiecare ţară în parte în campaniile de imunizare, inclusiv imunizarea de rutină.

 

Farmacist