Asociaţia NIA Neurodiversity Academy organizează un eveniment caritabil, având ca scop strângerea de fonduri necesare începerii construcţiei unui campus dedicat adulţilor şi adolescenţilor cu autism.


Scopul acestui proiect este să ofere un mediu sigur şi suportul necesar pentru persoanele afectate, care adesea se confruntă cu dificultăţi semnificative în accesarea serviciilor şi a resurselor adecvate, se arată într-un comunicat.

Evenimentul caritabil va avea loc in data de 18 septembrie, la Palatul Noblesse – Centrul de evenimente şi artă Bucureşti, începând de la ora 18.00, şi este deschis oricui poate contribui la concretizarea Campusului. În prezenţa board-ului onorific al Asociaţiei, compus din personalităţi distinse ale mediului de afaceri şi medical, echipa de proiect va prezenta ambiţiile pe termen lung ale iniţiativei, precum şi planurile de construcţie a campusului din oraşul Bolintin-Vale.

„Campusul NIA este un proiect cu adevărat special, care va oferi atât servicii rezidenţiale cu suport şi asistenţă specializată pentru adulţi cu autism, cât şi servicii de zi, terapeutice, medicale, ateliere protejate şi fizioterapie pentru adulţi si adolescenţi cu autism, rezidenţi şi non rezidenţi. (...) Va contribui la îmbunătăţirea semnificativa a calităţii vieţii adulţilor şi adolescenţilor cu autism, oferind acces la servicii integrate pentru sprijinul, susţinerea şi pentru dezvoltarea abilitaţilor acestora. Campusul NIA va fi totodată un sprijin real pentru familiile si aparţinătorii lor, fiind încurajate şi sprijinite să contribuie activ la dezvoltarea şi progresul beneficiarilor, păstrând totodată o relaţie continuă şi implicându-se în programele personalizate pentru fiecare beneficiar”, a spus Steluţa Moisescu, Preşedinte al Asociaţiei NIA Neurodiversity Academy.

În prezent, în România, persoanele cu autism şi familiile acestora se confruntă cu un acces limitat la servicii şi resurse adecvate. Cu toate că autismul afectează o parte semnificativă a populaţiei, iar procentul adulţilor in general este de patru ori mai mare decât cel al copiilor, cauza adulţilor cu autism este insuficient cunoscută şi din acest motiv susţinerea lor este extrem de limitată, se mai arată. O mare parte dintre aceştia, împreună cu familiilor lor, sunt izolaţi, ignoraţi, fără suport, cu o calitate a vieţii precară.

Campusul NIA pentru adulţi şi adolescenţi cu autism va fi situat în oraşul Bolintin-Vale, pe un teren obţinut printr-un contract de parteneriat cu Consiliul Judeţean Giurgiu, şi în strânsă colaborare cu Primăria oraşului Bolintin-Vale, care va facilitata integrarea acestui campus in cadrul comunităţii.





Alergologia