COVID-19 se poate răspândi rapid în Coreea de Nord, unde programele de vaccinare nu au început încă, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).


OMS a precizat, într-un comunicat preluat de Reuters şi Agerpres, că nu a primit încă în mod direct informaţii de la autorităţile locale referitoare la focar.

„În condiţiile în care ţara nu a iniţiat încă vaccinarea împotriva COVID-19, există riscul ca virusul să se răspândească rapid în rândul maselor, cu excepţia cazului în care nu este îngrădit cu măsuri imediate şi adecvate”, a declarat Poonam Khetrapal Singh, directorul regional al OMS pentru Asia de Sud-Est.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a dispus mobilizarea armatei pentru a rezolva problemele rezervelor de medicamente în capitala Phenian, în timp ce noi decese cauzate de „febră” au fost înregistrate în Coreea de Nord, la patru zile de la anunţul oficial privind primul caz de COVID-19 în această ţară, a transmisă duminică agenţia oficială de presă KCNA.

Epidemia, care, potrivit lui Kim Jong Un, provoacă „mari bulversări”, loveşte o ţară al cărei sistem de sănătate este unul dintre cele mai proaste din lume.

Conform agenţiei oficiale de presă, se înregistrează 1.213.550 de cazuri de febră şi cel puţin 564.860 de persoane aflate sub tratament.

Marţi, 17 mai, Coreea de Nord a anunţat că a înregistrat şase noi decese din cauza „febrei”, ceea ce ridică bilanţul la 56 de decese, relatează AFP şi Agerpres.

Anul trecut, sistemul de sănătate nord-coreean a fost clasat pe locul 193 din 195 de ţări, într-un studiu realizat de Universitatea americană Johns Hopkins. Spitalele din ţară sunt prost echipate, cu puţine unităţi de terapie intensivă. Potrivit experţilor, ţara nu dispune de niciun tratament împotriva COVID-19 şi nu are capacitatea de a-şi testa masiv populaţia.

 

 

ORL