Pe fondul noului val de infectări în Europa, ţările ar trebui să intensifice vaccinarea şi să reinstituie măsuri precum purtarea măştii în transportul public şi în spaţiile închise, pentru a evita măsuri mai stricte odată cu apropierea sezoanelor de toamnă şi iarnă, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).


Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a îndemnat statele de pe continent să acţioneze acum pentru a preveni saturarea sistemelor sanitare, în condiţiile în care subvarianta BA.5 se răspândeşte rapid, informează Agerpres.

Se înregistrează o creştere a numărului cazurilor COVID, într-o societate care funcţionează aproape la fel ca înainte de pandemie, a remarcat responsabilul OMS, care a insistat că este nevoie de purtarea măştii, de aerisirea spaţiilor închise şi de administrarea celei de-a doua doze de booster, înainte ca serurile specifice noilor variante să fie disponibile în toamnă.

Aceste măsuri trebuie implementate pentru a evita altele, mai stricte, a subliniat Hans Kluge.

„Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”, a mai constatat el.

„Odată cu creşterea numărului cazurilor vedem şi o creştere a spitalizărilor, care nu vor face decât să crească şi mai mult în lunile de toamnă şi iarnă, după ce şcolile se vor redeschide, oamenii vor reveni din vacanţe şi odată cu venirea iernii interacţiunea socială se va muta în spaţii închise”, anticipează Hans Kluge.

Aproape trei milioane de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în Europa săptămâna trecută, circa jumătate din cele înregistrate la nivel mondial. spitalizările s-au dublat şi aproape 3.000 de oameni au murit în urma bolii.

 Alergologia