Creşterea deceselor prin cancer pulmonar ca urmare a nivelului crescut de poluanţi în aerul exterior depăşeşte în ultimii ani mortalitatea secundară poluării casnice, determinată în mare parte de fumul de ţigară.


Asocierea cancer pulmonar - fumat nu mai surprinde pe nimeni, şi totuşi o mare parte din pacienţii cu cancer pulmonar sunt nefumători. „Este firesc să ne întrebăm ce şi mai ales când o persoană nefumătoare are risc de cancer pulmonar”, se arată într-o postare a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti, realizată cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Expunerea la particule poluante poate provoca modificări ale celulelor căilor respiratorii care declanşează cancer pulmonar. Studiile au arătat că aceste schimbări sunt vizibile la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată.

Unul din mecanismele descrise indică că particulele PM2,5 provoacă inflamaţie în plămân. Mutaţiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.

Unul din studii care a prelucrat datele a peste 400.000 de oameni din Marea Britanie şi din ţări asiatice compară ratele de cancer pulmonar mutant EGFR în zone cu diferite niveluri de poluare cu particule PM2,5, evidenţiind rate mai mari de cancer pulmonar mutant EGFR la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri mai mari de poluare cu PM2,5, se precizează.

Conform studiilor, 43% dintre decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării, din care doar poluarea aerului determină până la 29% dintre cazuri.

„Cancerul care induce cea mai mare mortalitate este cel pulmonar, deci este esenţial să recunoaştem că aerul curat este soluţia pentru un plămân sănătos (...) Respectarea normelor de calitate a aerului ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii par dificil de realizat, însă efectele negative ale poluării casnice, ambientale şi industriale sunt reale şi se traduc în ani de viaţă pierduţi”, se mai arată în postarea semnată dr. Beatrice Mahler.





ORL