Incidenţa tuberculozei în România a fost anul trecut de 39,5 cazuri la 100.000 de locuitori, a spus managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler. Managerul a subliniat importanţa screeningului, care ajută nu doar pacientul cu această afecţiune, fiind identificate şi alte boli.


„Incidenţa tuberculozei în anul 2021 a fost de 39,5 cazuri la 100.000 de locuitori. În cadrul screeningului la populaţia care a beneficiat de evaluare, incidenţa a fost de 245,61 cazuri la 100.000 de locuitori, de şase ori mai mare. (...) Comparând cu incidenţa din 2019, cifra este de patru ori mai mare. Prin urmare acest screening este activ. Acest screening a ajutat nu doar pacientul cu tuberculoză. Peste 4.300 de persoane au fost diagnosticate cu alte afecţiuni în afara tuberculozei, afecţiuni care diagnosticate la timp înseamnă timp şi ani din viaţă”, a declarat Mahler, într-o conferinţă de presă organizată în deschiderea simpozionului internaţional „Screeningul tuberculozei şi migraţia în Europa”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat importanţa identificării persoanelor care au această boală pentru a reduce riscul de transmisibilitate, informează Agerpres

Consilierul prezidenţial Diana Păun a spus că, potrivit statisticilor internaţionale, numărul persoanelor decedate din cauza tuberculozei a crescut în 2020 pentru prima dată în ultimul deceniu cu 1,5 milioane.

„Recâştigarea terenului pierdut în timpul crizei sanitare este esenţială. Iată că devine din nou dificil în contextul migraţiei determinate de agresiunea militară din Ucraina, care a determinat un număr de aproape 8 milioane de persoane să caute refugiul în Europa, din care peste 2 milioane s-au aflat, cel puţin temporar, în România. (...) Aş sublinia două tipuri de provocări. Pe de o parte, nivelul de screening precoce care rămâne limitat, determinat deopotrivă de reticenţa pacienţilor în accesa serviciile, dar şi disponibilitatea serviciilor pentru categoriile vulnerabile. Fondurile europene reprezintă un sprijin important în acest sens. Pe de altă parte, trebuie depuse eforturi continue pentru a asigura continuitatea tratamentului fără sincope. În acelaşi timp, trebuie avute în vedere costurile asociate unui bolnav de tuberculoză care sunt semnificative, în special dacă vorbim de tuberculoza multidrog rezistentă”, a afirmat Diana Păun.

Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a semnalat că unii pacienţi cu tuberculoză şi-au abandonat medicaţia.

Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" găzduieşte în perioada 29 septembrie - 1 octombrie cel mai mare eveniment european pe tema tuberculozei – „Screeningul tuberculozei şi migraţia în Europa”, organizat în colaborare cu specialiştii de la Centrul de Cercetare Borstel - Institutul Plămânilor Leibintz, Germania.

Pe parcursul a trei zile, 49 de specialişti din 14 ţări europene vor analiza evoluţia cazurilor de tuberculoză în Europa, măsurile de profilaxie şi tratament necesare a fi adoptate de sistemele de sănătate în România şi la nivel european, în contextul migraţiei forţei de muncă şi a valurilor de refugiaţi cauzate de războiul din Ucraina.

ORL