Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi au reuşit să salveze viaţa unui bebeluş în vârstă de 7 luni, care a fost internat în stare deosebit de gravă. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu, a declarat că sugarul a fost transferat în urmă cu trei zile de la Spitalul pentru copii „Sf. Maria”, unde era internat cu suspiciune de menigococcemie.


„În momentul în care a fost adus la spital, bebeluşul avea temperatura corporală de 39,3 grade Celsius, vărsături în jet, din punct de vedere neurologic starea acestuia fiind sever influenţată. Mama acestuia a observat modificări în homeostazia organismului celui mic începând cu ziua de joi. S-a adresat medicului de familie, care în lipsa altor simptome a decis monitorizarea la domiciliu. În cursul zile de vineri, vărsăturile s-au îndesit şi au fost dublate de prezenţa unor elemente eruptive sporadice pe abdomen şi membrele inferioare. Atunci când a fost preluat de echipa noastră medicală, reacţiona cu greutate la stimuli, avea mişcări limitate şi refuza alimentaţia de aproape 12 ore”, a explicat dr. Florin Roşu, citat de Agerpres.

Pentru salvarea copilului a acţionat o echipă multidisciplinară formată medici infecţionişti, epidemiologi şi anestezişti.

„Analizele efectuate în regim de urgenţă în cadrul laboratorul spitalului nostru au confirmat suspiciunea de diagnostic: meningita cu factor etiologic Neisseria meningitidis. Bebeluşul a fost ţinut sub observaţie şi tratat, iar după 48 de la internare (...) se afla în afara oricărui pericol. La 36 de ore de la internare simptomele au cedat. Singurul simptom care a persistat 72 de ore a fost erupţia cutanată. Acum bebeluşul este în proces de recuperare şi tratament. Foarte important, acesta nu va rămâne cu sechele”, a precizat dr. Florin Roşu.

El a menţionat că meningita meningococică reprezintă o patologie de cel mai înalt nivel de urgenţă, pentru că forma bolii poate fi fulminantă iar decesul poate surveni în câteva ore.

Conform sursei citate, meningococul este o bacterie larg răspândită în mediul înconjurător. În 98% din cazuri provoacă infecţii ale tractului respirator superior: afecţiuni din spectrul ORL, angine. Bacteria nu rezistă pe suprafeţe, ci se transmite de la un pacient purtător, asimptomatic sau de la o persoană bolnavă. În 2% dintre cazuri provoacă forme severe de boală, aşa cum a fost cazul bebeluşului internat şi îngrijit la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi.

De la începutul anului, în cadrul unităţii sanitare ieşene s-au înregistrat şase cazuri cu diagnostic de meningită meningococică, dintre care unul cu evoluţie nefavorabilă.

Bebeluşul de 7 luni este cel mai mic pacient diagnosticat cu această patologie în ultimii 5 ani şi care are o evoluţie favorabilă.

 Oncolog