Belgia, care a dezincriminat prostituţia în 2022, doreşte să le ofere lucrătorilor sexuali un contract de muncă cu „un angajator agreat” pentru a le consolida drepturile, potrivit unui proiect de lege validat recent în Consiliul de Miniştri.


Este vorba de „o mai bună protejare” a acestei categorii de lucrători împotriva riscurilor de abuz şi exploatare, conform unei declaraţii co-semnate de cei trei miniştri - Muncă, Sănătate, Justiţie - care susţin propunerea, informează AFP şi Agerpres.

Semnarea unui astfel de contract nu numai că le va garanta asigurări sociale - asigurare de sănătate, concediu de maternitate, drepturi de şomaj, pensie etc. - , ci şi un cadru precis privind timpul de lucru sau remuneraţia. Va obliga angajatorul la o serie de îndatoriri, cum ar fi furnizarea unui buton de apel de urgenţă în „fiecare cameră a unităţii în care se desfăşoară munca”, se subliniază în declaraţie.

Scopul este de a notifica, dacă este nevoie, „o persoană de referinţă”, pe care angajatorul trebuie să o pună la dispoziţia lucrătorului „pe toată durata prestării serviciului”. Pentru a fi agreat de autorităţi, angajatorul va trebui, de asemenea, să-şi prezinte cazierul judiciar şi să aibă un sediu social sau operaţional în Belgia.

Angajatorul va trebui să respecte „libertăţile celor a căror muncă o organizează” şi să le garanteze „un mediu sigur”, a subliniat ministrul Muncii şi economiei, Pierre-Yves Dermagne.„Lucrătorii vor avea dreptul să refuze partenerii sexuali sau anumite acte sexuale, fără ca acesta să fie un motiv pentru concediere”, a adăugat ministrul.

Textul va fi înaintat Parlamentului.

Anul trecut, asociaţiile au salutat dezincriminarea prostituţiei, dar au spus că aşteaptă acest nou cadru care defineşte „un minimum de reguli ce trebuie respectate”, astfel încât sectorul să scape de proxenetism şi nesiguranţă la locul de muncă.

Belgia este prima ţară europeană care a dezincriminat munca sexuală şi a doua din lume, după Noua Zeelandă.





Psihiatru (2)