Biroul de ţară al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România a organizat un eveniment la Palatul Bragadiru din Bucureşti, pentru a marca sfârşitul celei de-a 75-a aniversări a OMS şi a celebra Ziua Mondială a Sănătăţii 2024.


Tema evenimentului a fost un ecou al temei globale alese de OMS pentru Ziua Mondială a Sănătăţii 2024, „Sănătatea mea, dreptul meu”, susţinând drepturile tuturor, pretutindeni, de a avea acces la servicii de sănătate de calitate, se arată într-un comunicat.

Principala atracţie a serii a fost concertul impresionant susţinut de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, care a interpretat Bach, Ceaikovski, Haydn şi Popovici. În plus, o expoziţie ilustrând momente cheie din istoria progresului în domeniul sănătăţii din România şi din întreaga lume a împodobit spaţiul istoric din centrul Bucureştiului.

„România este o ţară cu un angajament politic puternic pentru îmbunătăţirea accesului la servicii de sănătate de calitate şi are o forţă de muncă incredibil de dedicată în domeniul sănătăţii, care îşi tratează pacienţii cu grijă şi demnitate. Într-o epocă în care resursele sunt limitate, investiţiile în sistemul de sănătate sunt esenţiale pentru a proteja vieţile oamenilor„, a declarat dr. Caroline Clarinval, reprezentanta OMS şi şefa Biroului de ţară al OMS în România, în discursul de deschidere.

La eveniment au luat parte principalii parteneri şi stakeholderi, reprezentanţi ai Guvernului, misiunilor diplomatice, principalelor instituţii din domeniul sănătăţii, ONG-urilor internaţionale şi ai comunităţii medicale din România, printre care consilierul prezidenţial pentru Sănătate, conf. univ. dr. Diana Păun, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Tiberius Marius Brădăţan, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Valeria Herdea.

Ziua Mondială a Sănătăţii este sărbătorită anual la 7 aprilie şi, în fiecare an, atrage atenţia asupra unui anumit subiect de sănătate care îi preocupă pe oamenii din întreaga lume. Data de 7 aprilie marchează aniversarea înfiinţării OMS, în 1948.

În urmă cu 75 de ani, în urma celui mai sângeros şi mai nimicitor război din istoria omenirii, a intrat în vigoare Constituţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: un tratat între naţiunile lumii, care au recunoscut că sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului, ci şi un element fundamental pentru pace şi securitate.

Credit foto: WHO/Mihai Eremia

 





Medic