Știri

Brăila: proiect pentru celebrarea a 125 de ani de la naşterea medicului Ana Aslan

„Brăileni care au schimbat lumea - Ana Aslan” este denumirea unui proiect finanţat de Consiliul Judeţean, care are drept scop celebrarea a 125 de ani de la naşterea prof. dr. Ana Aslan.
06 Iulie 2022
Știri
06 Iulie 2022

Brăila: proiect pentru celebrarea a 125 de ani de la naşterea medicului Ana Aslan

„Brăileni care au schimbat lumea - Ana Aslan” este denumirea unui proiect finanţat de Consiliul Judeţean, care are drept scop celebrarea a 125 de ani de la naşterea prof. dr. Ana Aslan.


Proiectul vizează realizarea de panouri culturale cu informaţii despre viaţa şi realizările medicului Ana Aslan, care vor fi expuse în liceele din municipiu şi la Muzeul Brăilei „Carol I”, organizarea de dezbateri şi concursuri în şcolile şi liceele din judeţ, precum şi o conferinţă cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea Anei Aslan, informează Agerpres.

Ana Aslan, pionier al gerontologiei medicale mondiale, născută la Brăila, la 1 ianuarie 1897, va fi celebrată în cadrul unei conferinţe care se va desfăşura timp de trei zile şi va fi organizată în colaborare cu Societatea Medicilor de Familie Brăila.

Specializată în cardiologie, Ana Aslan s-a îndreptat spre studiul procesului de îmbătrânire, cercetările originale din domeniul biologiei vârstelor permiţându-i elaborarea criteriilor pentru aprecierea ritmului de îmbătrânire, cunoaşterea mecanismelor procesului de involuţie şi a fiziopatogeniei bolilor degenerative. S-a preocupat de gerontologia socială, indicând măsuri organizatorice privind crearea unui sistem de stimulare a activităţilor specifice „vârstei a treia”.

Academicianul Ana Aslan a descoperit acţiunea eutrofică şi regeneratoare a procainei în procesul de îmbătrânire şi a elaborat, în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu, medicamentul Gerovital H3, cu efecte profilactice şi curative asupra îmbătrânirii premature şi a bolilor legate de vârstă, demonstrând eficacitatea noului medicament în reumatism, stări depresive, arteroscleroză, maladia Parkinson, regenerarea şi repigmentarea părului, vitiligo şi alte boli cronice.

A fost autoarea, singură sau în colaborare, a peste 300 de cărţi, studii, comunicări şi articole, apărute în ţară şi în străinătate, iar la 1 martie 1974, a devenit membru titular al Academiei Române. Activitatea ei a fost recompensată cu distincţii naţionale şi internaţionale.

Proiectul „Brăileni care au schimbat lumea” va fi implementat de Asociaţia Culturală „Cinefeel”.

 



Alergologia

proiect aniversarana aslanconcursuri si conferintaconsiliul judetean braila
Te-ar mai putea interesa
Știri

Stress Congress, ediţia a VI-a: „Provocările Digitalizării în Managementul Medical al Stresului”

Stress Congress 2023, platforma oferită experţilor naţionali şi internaţionali pentru a facilita schimbul de informaţii şi experientie, promovând şi expunând ultimele descoperiri în domeniu, a ajuns la cea de-a VI-a ediţie....

Știri

Conf. univ. dr. Dan Corneci: „Pentru că războiul încă nu s-a încheiat, angajarea de resurse umane calificate trebuie să fie o prioritate”

Şeful secţiei ATI din Spitalul Militar Central, col. conf. dr. Dan Corneci, medic primar ATI, spune, într-un interviu, că marea majoritate a pacienţilor COVID-19 internaţi în Secţia ATI ROL 2 „Ana Aslan” prezintă o formă deosebit de gravă d...

Comunicate de presă

VIDEO Spitalul Militar ROL 2 de la Institutul „Ana Aslan” este pregătit pentru primirea personalului medical şi pacienţilor

Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan” anunţă că este pregătit să primească primii medici care vor lucra în Spitalul Militar ROL 2, pentru ca, în scurt timp, aici să poată veni şi primii pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-...