Știri

Campania Safe2Eat propune românilor trei teme de bază: aditivii alimentari, alergenii şi reciclarea hranei

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară - EFSA şi partenerii săi din statele membre ale UE revin cu un angajament reînnoit şi o participare extinsă, permiţând consumatorilor să facă alegeri alimentare cu încredere. România este una din cele 18 ţări ale campaniei.
20 Mai 2024
Știri
20 Mai 2024

Campania Safe2Eat propune românilor trei teme de bază: aditivii alimentari, alergenii şi reciclarea hranei

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară - EFSA şi partenerii săi din statele membre ale UE revin cu un angajament reînnoit şi o participare extinsă, permiţând consumatorilor să facă alegeri alimentare cu încredere. România este una din cele 18 ţări ale campaniei.


După succesul înregistrat anul trecut, la prima ediţie din România, campania europeană de responsabilizare a consumatorilor Safe2Eat revine şi în 2024, axându-se pe trei teme esenţiale: aditivii alimentari, alergenii şi reciclarea hranei, se arată într-un comunicat.

Campania, desfăşurată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) se află la a patra ediţie în UE, derulându-se în anii anteriori sub numele de EUChooseSafeFood. Are ca scop conştientizarea siguranţei alimentare în rândul cetăţenilor Europei.

Anul acesta, campania îşi extinde aria de acoperire la 18 ţări. Printre cele participante în 2024 se numără, alături de România, Cehia, Ungaria, Grecia, Estonia, Croaţia, Italia, Letonia, Cipru, Slovenia, Spania, Luxemburg, Slovacia, Austria, Polonia, Portugalia, Irlanda şi Macedonia de Nord.

La noi, campania se desfăşoară în colaborare cu partenerul naţional al EFSA, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

 

Siguranţa alimentară, pe primul loc

Cercetările efectuate de EFSA împreună cu IPSOS anul trecut au arătat că aproape 70 % dintre europeni îşi exprimă interesul pentru siguranţa alimentară. Cu toate acestea, circa 60 % consideră că informaţiile privind siguranţa alimentară sunt prea tehnice şi dificil de înţeles.

Ca răspuns, noua ediţie îşi propune să comunice premisele ştiinţifice ale siguranţei alimentare din Uniunea Europeană într-un mod clar, precis, uşor de înţeles şi nealarmist. Obiectivul este de a permite cetăţenilor să ia decizii bine informate cu privire la consumul sănătos şi sigur de alimente.

Sub sloganul #Safe2EatEU, care se referă la consumul sigur de mâncare în Uniunea Europeană, campania continuă să se concentreze pe educarea cetăţenilor privind bolile de origine alimentară, tehnicile adecvate de manipulare a alimentelor, importanţa citirii etichetelor şi promovarea practicilor de reducere a risipei alimentare.

Campania subliniază şi importanţa unei diete echilibrate, siguranţa suplimentelor alimentare şi necesitatea de a fundamenta ştiinţific menţiunile referitoare la sănătate de pe etichete. Urmăreşte şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la siguranţa aditivilor alimentari şi a alimentelor noi, precum şi cu privire la posibila prezenţă a alergenilor alimentari.

 

Decizii în cunoştinţă de cauză

„În întreaga Europă, în fiecare zi, cetăţenii aleg ce să cumpere şi ce să mănânce, luând în considerare diverşi factori, cum ar fi costul, gustul, durabilitatea sau originea alimentelor. Datorită standardelor înalte de siguranţă alimentară din UE, aceştia pot fi siguri că, indiferent de alegerile lor, alimentele pe care le cumpără şi le consumă sunt sigure. Campania #EUSafe2Eat îşi propune să facă legătura între ştiinţa siguranţei alimentare şi alimentele care ajung pe masa noastră permiţând oamenilor să ia decizii cu încredere în privinţa alimentelor”, a declarat Bernhard Url, directorul executiv al EFSA.

Odată cu demararea campaniei 2024, iniţiativele se desfăşoară atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional în cele 18 ţări participante. Cetăţenii sunt încurajaţi să viziteze site-ul web pentru a obţine informaţii complete despre subiecte legate de siguranţa alimentară şi să descarce setul de instrumente al campaniei, unde vor găsi resurse disponibile în diferite limbi.

 

Despre EFSA

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) este o agenţie a Uniunii Europene înfiinţată în 2002 pentru a servi drept sursă imparţială de consiliere ştiinţifică pentru responsabilii cu gestionarea riscurilor şi de a asigura comunicarea cu privire la riscurile asociate lanţului alimentar.

Agenţia colaborează îndeaproape cu oameni de ştiinţă de top din întreaga Europă, analizând, evaluând şi oferind consultanţă în materie de siguranţă alimentară şi nutriţie pe baza celor mai recente rezultate ştiinţifice. Astfel, europenii se pot bucura liniştiţi de mesele lor, ştiind că siguranţa lor este prioritară, se subliniază în comunicat.

 




Dietetician.ro

campanie efsaa doua editieeducatie romanisiguranta alimentara
Te-ar mai putea interesa
Comunicate de presă

Biblioteca UMFST Târgu Mureş organizează a doua ediţie a „Erasmus Staff Training Week”

Biblioteca UMFST „G.E. Palade” Târgu Mureş anunţă desfăşurarea, în perioada 27 – 31 mai 2024, a celei de-a doua ediţii a evenimentului „Erasmus Staff Training Week”, organizat sub genericul ”Contemporary library architecture: plan and desig...

Comunicate de presă

CNAS lansează a doua ediţie a „Ghidului asiguratului”

A doua ediţie a Ghidului asiguratului, lansată astăzi, 4 martie, are ca scop creşterea gradului de cunoaştere a serviciilor oferite în cadrul sistemului de asigurări de sănătate şi a modului de funcţionare a acestui sistem. ...

Știri

Iaşi: campania de colectare a medicamentelor neutilizate sau expirate, la a doua ediţie

A doua ediţie a campaniei de colectare corespunzătoare a medicamentelor rămase neutilizate sau sunt expirate, care provin de la populaţie, a fost lansată la Primăria Iaşi....