A doua ediţie a Ghidului asiguratului, lansată astăzi, 4 martie, are ca scop creşterea gradului de cunoaştere a serviciilor oferite în cadrul sistemului de asigurări de sănătate şi a modului de funcţionare a acestui sistem.


Ghidul cuprinde informaţii despre calitatea de asigurat, pachetele de servicii medicale, modalităţile de accesare a serviciilor pe fiecare domeniu de asistenţă medicală, precum şi drepturile şi obligaţiile asiguratului, conform reglementărilor în vigoare la ora actuală, se arată într-un comunicat. Ghidul se adresează atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate, care pot afla care sunt serviciile medicale la care au dreptul şi care este modalitatea de accesare a acestora.

Actuala ediţie a Ghidului asiguratului era necesară, la peste doi ani de la apariţia primei ediţii, în condiţiile în care în acest răstimp pachetele de servicii pentru persoanele asigurate şi neasigurate s-au lărgit considerabil. Totodată, în redactarea acestei ediţii s-a ţinut cont de propunerile şi recomandările primite de CNAS după parcurgerea ediţiei precedente a ghidului.

„Informarea corectă, completă şi accesibilă a persoanelor asigurate este o condiţie fundamentală pentru buna funcţionare a oricărui sistem de sănătate. Ghidul asiguratului este un instrument menit să sintetizeze, într-un mod uşor de înţeles, principalele prevederi ale vastei legislaţii din domeniu, care inevitabil este scrisă într-un limbaj al terminologiei de specialitate, medicală şi juridică. Iar a fi asigurat îţi dă drepturi, dar îţi dă şi obligaţii. Dreptul la serviciul medical înseamnă şi obligaţia de a avea grijă de propria sănătate nu doar când te simţi bolnav, de a trece pe la medicul tău de familie în scop preventiv”, a spus Valeria Herdea, preşedintele CNAS.

Totodată, lansarea noii ediţii a Ghidului asiguratului este primul pas al unei campanii de informare publică despre drepturile şi obligaţiile asiguraţilor, ce se va desfăşura pe parcursul următoarelor luni.

A doua ediţie a Ghidului asiguratului este postată pe site-ul CNAS, pe paginile de Internet ale caselor de asigurări de sănătate din teritoriu şi promovată pe pagina de Facebook a instituţiei.





Ginecologia (1)