Bayer România s-a alăturat susţinătorilor proiectului BookTruck – o dubiţă transformată, unde copiii pot împrumuta gratuit cărţi, în satele fără bibliotecă funcţională. Recent, biblioteca mobilă s-a alăturat Caravanei cu Medici din judeţul Cluj.


BookTruck se adresează în primul rând copiilor şi tinerilor, dar va avea cărţi pentru toate categoriile de vârstă, se arată într-un comunicat. În fiecare sat, duba transformată de Asociatia Culturală Cărţile pe Faţă în bibliotecă mobilă va fi parcată într-un loc central şi accesibil, de exemplu în curtea şcolii, în faţa magazinului satului sau lângă căminul cultural.

Oamenii vor putea împrumuta, fiecare, câte 4 cărţi, şi le vor putea returna oricând, într-o cutie special amplasată într-un loc public.

Campania, începută în judeţul Cluj, va poposi în fiecare zi într-un sat şi va împrumuta cărţi pentru o lună, astfel încât, până la finalul anului, să se poată atinge obiectivul proiectului de a vizita 20 sate/lună.

„Cărţile sunt şi hrană şi medicament, iar prin acest proiect şi prin această colaborare mai facem un mic pas spre scopul asociaţiei noastre, acela ca măcar jumătate dintre români să citească câte două cărţi pe lună”, a spus Victor Miron, preşedintele Asociatiei Culturale Cărţile pe Faţă şi iniţiatorul proiectului BookTruck.

Proiectul a primit susţinere financiară în valoare de 24.650 de lei din partea companiei Bayer, împreună cu peste 150 cărţi şi sute de carnete şi agende, donate de angajaţii companiei, prin intermediul comunităţii de voluntari Bayer PROSI.

„Anul 2020 a adus şi mai multe provocări în educaţie, mai ales în mediul rural, iar asta ne-a determinat să ne dorim să facem mai mult. Acest parteneriat este, dincolo de un acord corporativ, un parteneriat între oameni, şi suntem mândri de implicarea colegilor noştri prin intermediul comunităţii de voluntari Bayer PROSI”, a declarat Ana Gheorghiu, Public Affairs, Science and Sustainability Lead al Bayer, pentru grupul de ţări România, Bulgaria şi Republica Moldova.

Bayer a facilitat şi dialogul între Asociaţia Cărţile pe Faţă şi Caravana cu medici, pentru o colaborare, având în vedere că ambele proiecte se adresează populaţiei din zone rurale defavorizate. BookTruck s-a alaturat deja Caravanelor din judetul Cluj, într-un efort comun de a promova sănătatea şi educaţia în rândul copiilor şi adulţilor din comunităţile respective.

„Împreună cu noii prieteni de la Cărţile pe Faţă, Caravana cu Medici filiala Cluj a vizitat în ultimă perioadă mai multe comunităţi din mediul rural. Pe lângă consulturile medicale cu care am fost obişnuiţi, copiii au avut ocazia de a citi într-un spaţiu special amenajat, confortabil şi colorat, alăturat BookTruck-ului colegilor noştri. (...) Îmbinarea dintre un consult medical, care poate fi un factor de agitaţie pentru copii, şi atmosfera prietenoasă şi creativă oferită de colţul de lectură a fost benefică şi a adus un zâmbet în plus”, a spus Ştefana Tirpe, coordonator al departamentului de Educaţie şi Formare, Asociaţia Caravana cu Medici - filiala Cluj.

 

Psihiatru (2)