În timp ce lumea întreagă priveşte cu îngrijorare spre China, unde numărul de cazuri COVID-19 explodează, o nouă subvariantă a Omicron se răspândeşte rapid în Statele Unite. La finele lui decembrie 2022, XBB.1.5 provoca 40,5% dintre infectări în rândul cetăţenilor americani.


XBB.1.5 face parte din familia Omicron şi a apărut la finele lui 2021, notează franceinfo. Este o subvariantă extrem de contagioasă şi s-a format din recombinarea a două variante existente.

„Când o persoană se infectează cu două variante simultan, poate avea loc un schimb de material genetic”, a explicat pentru Franceinfo Florence Débarre, din cadrul CNRS – Centrul naţional francez de cercetare ştiinţifică.   

Răspândirea rapidă a XBB.1.5 în SUA i-a făcut pe unii cercetători să boteze subvarianta cu numele de „Kraken” – monstrul marin din mitologia scandinavă. Sunt însă oameni de ştiinţă care consideră că denumirea nu face decât să stârnească temeri inutile.

La fel ca „părinţii” săi XBB şi XBB.1, XBB.1.5 se răspândeşte mai rapid decât precedentele variante ale Omicron. Dar această ultimă versiune pare a fi şi mai contagioasă, din cauza unei caracteristici particulare.

După cum a explicat cercetătorul Yunlong Cao pe Twitter, XBB.1.5 se fixează mai uşor de receptorul ACE2 al celulelor umane care sunt poarta de intrare a virusului. Subvarianta prezintă o mutaţie „care restaurează afinitatea pentru receptorul uman, un pic alterată de mutaţiile precedente”, arată Florence Débarre. E însă nevoie de date suplimentare pentru confirmarea contagiozităţii crescute, adaugă ea, citând reprezentanţi ai autorităţilor americane din domeniul sănătăţii.

XBB.1.5 circulă deja în Franţa, la un nivel scăzut pentru moment. Nu se poate prezice dacă subvarianta va deveni dominantă în Europa, aşa cum s-a întâmplat peste ocean.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că XBB.1.5 este cea mai contagioasă subvariantă detectată până în prezent, informează CNBC. Reprezentanţii OMS adaugă însă că nu deţin suficiente date privind severitatea bolii dată de infectarea cu XBB.1.5.

 




Alergologia