Subvarianta Omicron numită Centaurus sau BA.2.75 continuă să se răspândească rapid din India în mai mai multe ţări din lume - Marea Britanie, Germania, Statele Unite, Canada, Australia, Japonia.


Pentru moment, oamenii de ştiinţă nu au putut dovedi că Centaurus ar fi o subvariantă care ar provoca simptome mai grave ca celelalte versiuni cunoscute ale Omicron. În schimb, primele date sugerează că ar fi mai rezistentă la anticorpi, notează La Libre Belgique.

Biostatisticianul belgian Geert Molenberghs e de părere că subvarianta are toate şansele să se răspândească rapid în această perioadă de concedii.

Mulţi specialişti se arată îngrijoraţi în legătură cu contagiozitatea tulpinii.

Centaurus a provocat deja primele infectări în Marea Britanie, informează The Guardian – ţară în care autorităţile fac eforturi permanente pentru a convinge cele trei milioane de cetăţeni care nu s-au vaccinat deloc să se imunizeze. 

La începutul lui iulie, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat Centaurus drept „variantă sub supraveghere”. Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii monitorizează cu atenţie noua subvariantă.

 



ORL