Omul de ştiinţă chinez George Gao, directorul general al Centrului chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), a declarat, într-un interviu pentru revista Science, că cea mai mare greşeală pe care o fac europenii şi americanii este că nu poartă mască pentru a se proteja de coronavirus.

„În opinia mea, marea greşeală din SUA şi Europa este că oamenii nu poartă măşti. Acest virus este transmis prin picături şi contact strâns. Picăturile răspândite prin strănut sau tuse joacă un rol foarte important în transmiterea virusului. Trebuie să purtaţi o mască, pentru că, atunci când vorbiţi, întotdeauna ies picături din gură. Multe persoane au infecţii asimptomatice sau presimptomatice. Dacă poartă măşti pe faţă, atunci oricine poate preveni scăderea picăturilor care transportă virusul către alţi pacienţi şi, astfel, evită să-i infecteze pe alţii”, a spus George Gao.

Cercetătorul a arătat că în China oriunde mergi există termometre. „Trebuie să încercaţi să luaţi temperatura oamenilor cât de des puteţi şi apoi să vă asiguraţi că cine are febră ridicată este izolat”, a spus Gao. Omul de ştiinţă a menţionat că este greşit să credem că acest coronavirus este sensibil la temperaturi mari sau la umiditate şi dispare. „Atât din rezultatele studiilor americane, cât şi din studiile chineze, se pare că este foarte rezistent la distrugere pe unele suprafeţe. Poate supravieţui în multe medii. Trebuie să avem răspunsuri bazate pe ştiinţă aici”, a mai spus George Gao.