Picăturile hidratante pentru cei care suferă de sindromul de ochi uscat nu dau întotdeauna rezultatele scontate. Cercetătorii americani sunt pe cale de a găsi un tratament ţintit.


Persoanele care suferă de uscăciune oculară prezintă un risc mai mare de a-şi răni corneea, notează cercetătorii de la Washington University School of Medicine din Saint Louis.

Un nou tratament i-ar putea ajuta să prevină complicaţiile, arată un studiu american. Cercetătorii reamintesc că glandele lacrimale produc în permanenţă secreţiile care umezesc ochiul şi care hrănesc şi protejează corneea de agresiunile externe. Uscăciunea oculară e cauzată de probleme privind calitatea sau calitatea lacrimilor, iar tratamentele existente încearcă să reproducă secreţiile de la nivelul ochiului.

Însă, notează cercetătorii, picăturile hidratante menite a înlocui lacrimile funcţionează doar în cazul a 10-15% dintre pacienţi. Cercetătorii au încercat, prin urmare, să găsească un tratament ţintit, studiind genele asociate funcţionării corneei, la şoareci.

Au constatat că la şoarecii care sufereau de uscăciune oculară se activa exprimarea genei SPARC – şi cu cât nivelul de proteină produsă era mai ridicat, cu atât mai mari erau şansele de vindecare.

Cercetătorii şi-au propus să folosească aceste celule stem pentru a propune noi piste terapeutice. 





Farmacist