Certificatele verzi COVID-19 cu vaccinul monodoză Johnson&Johnson şi-au pierdut valabilitatea în Austria, din data de 3 ianuarie, atât pentru călătorii cât şi pentru accesul în spaţiile unde este solicitat codul QR.


Decizia a fost luată anul trecut de guvernul austriac, relatează presa locală, preluată de Agerpres.

Guvernul austriac a primit date care sugerează că acest vaccin are o eficacitate mai redusă şi faţă de noua variantă Omicron, în comparaţie cu vaccinurile ARN mesager, astfel că a menţinut decizia de a renunţa la vaccinul Johnson&Johnson, luată în noiembrie.

Cele circa 260.000 de persoane imunizate în Austria cu serul Johnson&Johnson au fost notificate la acea vreme că certificatul lor verde va expira începând din 3 ianuarie, iar pentru a-l putea folosi în continuare trebuie să se vaccineze cu un vaccin pe bază de ARNm, de la Pfizer sau Moderna. Însă, dintre persoanele notificate, circa 75.000 nu s-au vaccinat din nou.

Danemarca, Finlanda şi Slovenia au renunţat de asemenea la administrarea vaccinului Johnson&Johnson.

Totuşi, o cercetare recentă sudafricană, realizată în colaborare cu compania Johnson&Johnson, arată a doua doza din acest vaccin oferă o protecţie de 85% contra Omicron.


Alergologia