Pentru prima dată, un înalt responsabil chinez din domeniul sănătăţii recunoaşte public că vaccinul anti-COVID produs în ţara sa are o eficacitate relativ scăzută, comparativ cu serurile care au la bază tehnologia ARN mesager.


Directorul Centrului de control şi prevenire a bolilor, Gao Fu, a făcut mărturisirea într-un rar moment de slăbiciune, arată BBC. El a recunoscut, în cadrul unei conferinţe de presă, că vaccinul produs în ţara sa „nu are un nivel de protecţie foarte ridicat”, motiv pentru care guvernul chinez are în vedere vaccinarea cu o combinaţie de seruri, pentru o eficacitate sporită.

Mai târziu, responsabilul a revenit asupra declaraţiilor sale, afirmând că spusele lui au fost interpretate eronat şi că „eficacitatea tuturor vaccinurilor din lume e când mai mare, când mai mică”. El a mai adăugat că este de datoria oamenilor de ştiinţă să arate cum poate fi îmbunătăţită eficacitatea serurilor.

Administrarea unei combinaţii de vaccinuri diferite, pentru a creşte eficacitatea lor, e variantă luată în considerare de experţii internaţionali. În Marea Britanie, cercetărorii studiază eventuala combinaţie dintre serul AstraZeneca şi cel produs de Pfizer-BioNTech.

În China, vaccinurile fabricate de Sinovac, o companie privată, şi Sinopharm, o întreprindere de stat, constituie majoritatea vaccinurilor chinezeşti distribuite în mai multe zeci de ţări, printre care Mexicul, Turcia, Indonezia, Ucraina şi Brazilia.

Vaccinul produs de Sinovac este foarte important pentru ţările Africane: până acum, Zimbabwe, Somalia, Djibouti, Benin şi Tunisia au primit vaccinuri din China.

Cercetătorii brazilieni au constatat că eficacitatea produsului Sinovac pentru a preveni infectările simptomatice nu ar depăşi 50,4% - puţin peste pragul de la care experţii în sănătate consideră că un vaccin e util. Rezultatele intermediare ale unor teste organizate în Turcia şi Indonezia arată însă că rata de eficacitate a produsului Sinovac s-ar situa între 65% şi 91%.

 

Alergologia