Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a lansat, în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii, iniţiativa „România Contează” - o campanie de conştientizare privind importanţa dezvoltării resursei umane care activează în sistemul medical.


Potrivit reprezentanţilor CMMB, citaţi de Agerpres, prin această campanie se urmăreşte să se aducă în prim-plan importanţa resursei umane care activează în sistemul de sănătate, să se sublinieze importanţa şi rolul fundamental al instituţiei medicului, să se identifice soluţii de îmbunătăţire a condiţiilor în care profesează medicii, să se întărească schimbul de experienţă ce trebuie să existe între medicii care activează în sistemul de sănătate bucureştean şi medicii români care au ales să profeseze în străinătate.

„Proiectul lansat astăzi este un mesaj de apreciere şi de recunoştinţă pentru medicii care au ales să lucreze în sistemul de sănătate bucureştean şi, bineînţeles, românesc. Însă, în acelaşi timp, acest proiect doreşte să creeze punţi de legătură între medicii din sistemul medical bucureştean şi medicii români, care, din diverse motive, au ales să profeseze în străinătate. Ne dorim, astfel, să dinamizăm schimbul de experienţă dintre medicii care activează în sistemul de sănătate bucureştean şi medicii români care au ales să profeseze în străinătate. Schimbul de experienţă şi colaborarea între medici sunt esenţiale pentru practica medicală curentă, dar şi pentru sprijinirea şi îngrijirea pacienţilor”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană.

Ea a spus că România are numeroşi medici dedicaţi, profesionişti, empatici, care luptă în fiecare zi pentru binele pacienţilor.

„În primul rând, trebuie să spunem foarte clar: apreciem medicii dedicaţi, care zi de zi sunt lângă pacienţi. În acelaşi timp, dezavuăm şi ne delimităm de medicii care nu îşi respectă pacienţii. Pe mine, cel puţin, aceştia nu mă reprezintă. Cu siguranţă nu trebuie să ascundem atunci când în rândurile noastre se întâmplă şi lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Însă, o spun cu fermitate - profesia medicală nu se identifică cu astfel de cazuri. Avem numeroşi medici dedicaţi, avem medici profesionişti, avem medici empatici, care luptă în fiecare zi pentru binele pacienţilor. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti apreciază medicii corecţi. Ce putem face concret? În primul rând, trebuie să vedem cum îi putem ţine în sistemul medical pe cei care au ales să nu plece din ţară şi au ales să îşi practice profesia, cu devotament şi dăruire, aici, în sistemul medical bucureştean”, a mai arătat Poiană.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, prezent la evenimentul de lansare, a afirmat că problematica resurselor umane nu are o rezolvare imediată. El a amintit de împărţirea inegală în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale dintre centrele universitare şi restul judeţelor.

„Cred că partea cea mai dificilă este reprezentată de repartiţia teritorială a medicilor în ţara noastră. Bucureştiul are de patru ori mai mulţi medici pe cap de locuitor decât multe dintre judeţele acestei ţări. Este clar că accesul la servicii de sănătate este diferit între Capitală, între centrele universitare şi multe dintre judeţele ţării. Din această cauză, cred că implicarea autorităţilor locale este esenţială şi m-aş bucura, o să fac demersuri în acest sens, dar cred că şi universităţile de medicină şi farmacie şi organizaţiile profesionale... Să încercăm să dezvoltăm un parteneriat în interesul oamenilor din această ţară ca să aibă acces la servicii medicale. (...) Personalul medical reprezintă combustibilul pentru sistemul de sănătate. Fără personal medical, investiţiile nu îşi vor arăta în niciun fel eficienţa”, a spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit consilierului prezidenţial Diana Păun, un sistem de sănătate rezilient care poate răspunde nevoilor de sănătate mereu în schimbare ale populaţiei se fundamentează pe cadre medicale potrivite, cu competenţe şi motivaţii potrivite, la locul şi momentul potrivit.

 



Alergologia