Cu ocazia noului an şcolar, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) le reamintesc părinţilor şi tutorilor care sunt adeverinţele pe care medicii de familie din România le eliberează în mod gratuit, pentru copii.


„Suntem aici pentru a vă reaminti că medicul de familie vă poate ajuta în multe moduri în ceea ce priveşte sănătatea copiilor voştri!”, se arată pe pagina de Facebook a CNAS.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate reamintesc că medicii de familie eliberează gratuit următoarele documente:

  • Adeverinţe medicale pentru copii în caz de îmbolnăviri;
  • Acte medicale necesare copiilor pentru care a fost stabilită o măsură de protecţie specială, în conformitate cu legea;
  • Adeverinţe medicale pentru înscrierea în colectivitate, necesare la înscrierea în unităţile de învăţământ;
  • Dovada de (re)vaccinare;
  • Avizul epidemiologic;
  • Fişa medicală sintetică necesară copiilor cu dizabilităţi pentru încadrarea şi reevaluarea în grad de handicap.

„Ne dorim ca toţi copiii să aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie, iar medicul de familie să le fie un partener de încredere!”, se mai arată în postare.

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ţin să sublinieze, într-un comunicat, că „medicul de familie eliberează documente medicale, respectiv adeverinţă medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic şi fişă de vaccinări, numai la înscrierea într-un nou ciclu de învăţământ” – adică, pentru creşă, grădiniţă, clasă pregătitoarea şi clasa a IX-a.

„Toţi ceilalţi copii NU TREBUIE să prezinte adeverinţe medicale sau avize epidemiologice!”, se subliniază.

Lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăseşte în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei nr. 2508/4493 din 2023.




Pediatru