Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti trage un semnal de alarmă şi cere măsuri urgente privind riscul extenuării profesioniştilor din sănătate. Afectat este personalul medical aflat în prima linie a luptei împotriva COVID-19, fiind vorba mai ales de medici din specialităţi care au fost încă de la începutul pandemiei pe acest front.


„Ne aflăm în faţa unui nou val al pandemiei de COVID-19 – cel de-al 4-lea. Spitalele bucureştene sunt din nou în alertă. Medicii şi întregul personal medical sunt nevoiţi iarăşi să facă faţă numărului mare de pacienţi, atât pe secţiile de COVID-19, cât şi în ATI COVID-19”, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB).

Reprezentanţii Colegiului reamintesc că acest noul val vine pe fondul oboselii şi stresului acumulate deja de prea mult timp, „pe fondul unui an şi jumătate fără pauză de respiro, mai ales în anumite specialităţi şi unităţi medicale”.  

Personalul medical din prima linie poate ajunge să sufere de sindromul de burnout, care poate include manifestări precum epuizare emoţională, lipsa satisfacţiei profesionale sau o senzaţie de depersonalizare - dar şi o frecvenţă mai mare a erorilor la locul de muncă.

„Dacă nu avem grijă de medici, nu va avea cine să ne îngrijească. Pentru un act medical de calitate, este nevoie ca întreg personalul medical să fie la capacitate maximă, din toate punctele de vedere. Vedem, însă, că eforturile enorme care li se cer medicilor de peste 18 luni se prefigurează a fi necesare şi în următoarea perioadă, fără să se întrevadă un moment final. În aceste condiţii, este important să se ia măsuri, pe de o parte, pentru a asigura o resursă umană suficientă în unităţile medicale, iar pe de alta, pentru a asigura tot suportul necesar personalului existent deja”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti atrage atenţia că aceste măsuri trebuie implementate rapid, dar este important şi ca ele să fie menţinute pe termen mediu şi lung.

O meta-analiză ce a inclus peste 30.000 de profesionişti din sănătate a arătat că cel puţin 1 din 5 prezintă simptome de depresie şi anxietate, iar cel puţin 4 din 10 se confruntă cu probleme de somn şi/sau insomnie, se mai arată în comunicat.

 

Medic