Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara va putea oferi o evaluare completă în cazul cancerelor de plămân. În unitatea sanitară va funcţiona un compartiment de diagnostic molecular.


Scopul compartimentului de diagnostic molecular este acela de a completa seria de teste care se făceau până acum în unitatea sanitară cu teste moleculare pentru pacienţii cu cancer pulmonar, se arată pe pagina de Facebook a unităţii medicale.

Echipei Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara i s-a alăturat prof. dr. Cătălin Marian, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi specialişti în biochimie. Medicul timişorean este prodecan al Victor Babeş University of Medicine and Pharmacy Timişoara şi profesor în cadrul Departamentului de Biochimie din cadrul institutului de învăţământ superior. A studiat şi lucrat timp de 8 ani în centre specializate în boli oncologice din cadrul unor universităţi americane şi colaborează cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca în domeniul cercetării cancerului.

„Până acum nu aveam posibilitatea să realizăm un diagnostic complet în cazul cancerului de plămân, în cadrul spitalului. Colegii pneumologi identificau o posibilă afecţiune oncologică, făceau diverse teste şi analize de sânge, apoi, pacientului îi era recoltată o probă bioptică, fie de către pneumologi, fie de către chirurgii toracici, fie de colegii de la Laboratorul de Radiologie şi Imagistică. Anatomopatologul unităţii sanitare punea diagnosticul, dar apoi proba era trimisă la un laborator extern pentru stabilirea mutaţiilor tumorii. În funcţie de acestea, medicul oncolog stabileşte şi administrează tratamentul. Evident, în acest circuit intervine şi medicul genetician, pe care am reuşit în urmă cu câteva luni să îl cooptăm în echipă”, a arătat prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

„Vom fi o echipă de diagnostic completă şi complexă. Împreună cu colegul meu specializat în genetică medicală şi cu ajutorul anatomopatologului spitalului, vom putea integra informaţia şi, astfel, să oferim evaluarea pe care trebuie să o aibă un pacient oncologic. Practic, vom face totul «in house», fără a mai fi nevoie de ajutorul unui laborator extern. Iar obţinerea unui, hai să spunem, profil molecular este unul dintre paşii importanţi în stabilirea tratamentului. Trebuie spus că identificarea tipului de defect genetic, de mutaţie la nivelul celulelor canceroase, este strâns legată de opţiunile de tratament, implicit de eficienţa substanţelor folosite în timpul tratamentului. Cu dosarul complet, pacientul va putea merge la medicul oncolog unde va putea începe tratamentul cât mai curând. Iar, în cazul cancerului de plămân, orice zi contează”, a spus prof. dr. Cătălin Marian, medic primar medicină de laborator Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

„Formarea unei echipe complexe de diagnostic oncologic de precizie este încă un pas făcut în direcţia înfiinţării unui Centru Oncologic de Excelenţă în Cancerul de Plămân la Timişoara”, se mai arată în postare.

Sursă foto: Facebook Spitalul Victor Babeş Timişoara
 



Oncolog