Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara va contribui la realizarea unui registru naţional pentru pacienţii cu sindrom Lynch. Va fi creat şi un centru pilot pentru sindrom Lynch, parte componentă a unei reţele naţionale.


Sindromul Lynch este o afecţiune ereditară des întâlnită, una din 300 de persoane având o modificare genetică (mutaţie) ce poate declanşa boala. Pacienţii afectaţi prezintă risc crescut pentru a dezvolta diverse cancere. Cele mai frecvente sunt cancerul colorectal (la ambele sexe), cancerul uterin (endometrial) şi ovarian, la persoanele de sex feminin. Sindromul Lynch poate fi asociat, însă, şi cu alte cancere, cum ar fi cel de căi biliare (colangiocarcinom), pancreatic ori de prostată, se arată pe pagina de Facebook a unităţii medicale.

„Trebuie spus că în sindromul Lynch, fiind o afecţiune autozomal-dominantă, este suficient ca doar unul dintre părinţi să aibă o genă mutantă pe care să o transmită copilului, acesta având astfel un risc de 50% de a moşteni boala. De aceea, în familiile în care există cazuri de cancere asociate sindromului Lynch, în special colorectal şi uterin (endometrial), evaluarea genetică este obligatorie. De altfel, ghidurile internaţionale recomandă screeningul acestei afecţiuni la toţi pacienţii diagnosticaţi cu aceste două tipuri de cancer”, spune conf. dr. Adrian Trifa - medic primar genetică medicală.

Confirmarea sindromului Lynch prin teste genetice şi, ulterior, testarea în cascadă a membrilor familiei sunt esenţiale pentru profilaxia cancerelor asociate acestei afecţiuni. Este important de precizat faptul că nu este obligatoriu ca persoanele afectate de sindromul Lynch să dezvolte cancer, riscul fiind de 70% pentru cancerul colorectal şi cel endometrial.

„Tocmai de aceea, la persoanele care au moştenit mutaţia este esenţial screeningul pentru diversele cancere asociate sindromului Lynch. Screeningul poate duce la depistarea cancerului într-o formă incipientă şi, implicit, la începerea cât mai rapidă a tratamentului. Astfel, cresc şansele de supravieţuire şi chiar de vindecare. Din păcate, puţini sunt cei care ştiu despre posibilitatea transmiterii în familie a acestor mutaţii genetice”, adaugă conf. dr. Adrian Trifa.

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara a încheiat un protocol de colaborare cu asociaţia Societatea Română de Sindrom Lynch, prin care unitatea sanitară va contribui la realizarea unui registru naţional de sindrom Lynch. Se urmăreşte astfel sprijinirea pacienţilor cu înaltă suspiciune de sindrom Lynch, a celor diagnosticaţi deja, precum şi a rudelor acestora, în vederea optimizării gradului de diagnostic, şi, ulterior, screening şi tratament. În acelaşi timp, în cadrul Spitalului Victor Babeş va fi creat un centru pilot pentru sindrom Lynch, parte componentă a unei reţele naţionale, în relaţie de colaborare cu celelalte centre de sindrom Lynch şi cu Societatea Română de Sindrom Lynch (SRSL).

„Iniţiativa SRSL a pornit dintr-o nevoie reală, resimţită de către medici şi pacienţi deopotrivă. Caracterul naţional al societăţii are ca scop stabilirea unui punct de vedere comun pentru creşterea gradului de diagnostic, screening şi tratament pentru cât mai mulţi pacienţi, indiferent de localitatea din care provin”, spune dr. Oana Cristina Voinea - preşedinte fondator Societatea Romana de Sindrom Lynch

„Este primul pas al acestei colaborări. Ne dorim ca pacienţii cu această afecţiune să ştie că vor putea veni la centrul pilot de la Spitalul Victor Babeş pentru investigaţii genetice, pentru diagnosticul şi screeningul cancerelor asociate sindromului Lynch. Avem, însă, în vedere şi conceperea şi depunerea unor proiecte de cercetare împreuna cu alte centre de sindrom Lynch şi cu asociaţia Societatea Română de Sindrom Lynch”, precizează conf. dr. Adrian Pavel Trifa în postare.





Oncolog