Conf. univ. dr. Cosmin Popa, noul vicepreşedinte al Comisiei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Colegiului Psihologilor din România, susţine că psihologul ar trebui să poată încheia în mod direct un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – fiindcă, la ora actuală, el este „un simplu prestator de servicii”.


„Ca psiholog şi în calitate de vicepreşedinte al Comisiei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, consider că este nevoie de crearea unor «pârghii» sociale, în aşa măsură încât orice persoană din această ţară care se confruntă cu probleme emoţionale sau de sănătate mintală să poată avea acces direct şi rapid la un psiholog clinician şi/sau psihoterapeut”, a arătat conf. univ. dr. Cosmin Popa, coordonatorul Departamentului de Consiliere, Orientare Profesională şi Informare Studenţi din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, într-un comunicat citat de Agerpres.

Cu alte cuvinte, psihologii ar trebui să poată încheia în mod direct un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ţinând cont de faptul că acesta este demersul adoptat de foarte multă vreme în ţările occidentale, iar procesul nu ar face altceva decât să permită şi să faciliteze accesul populaţiei la serviciile psihologice.

Cosmin Popa îşi propune în acest mandat de patru ani să realizeze o implicare a întregii comunităţi psihologice, care să aibă un scop comun: creşterea prestigiului profesional al psihologului, care la ora actuală este doar un „simplu prestator de servicii”.

„Din păcate, în România lucrurile nu sunt foarte bine delimitate, astfel că o persoană care are nevoie de servicii psihologice are două alternative: îşi plăteşte şedinţele de psihoterapie/evaluare sau beneficiază de câteva şedinţe de consiliere/evaluare plătite de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contractul cu Casa fiind încheiat în prealabil între CNAS şi un medic psihiatru. Acest lucru îl transformă pe psiholog într-un simplu prestator de servicii în relaţie contractuală cu un medic psihiatru şi, de asemenea, se complică foarte mult procesul de adresabilitate în cazul pacientului. Iar aceasta se întâmplă în condiţiile în care prevalenţa tulburărilor depresive şi anxioase a crescut în toată lumea în ultimii doi ani”, a subliniat el.

În ţările avansate cu o îndelungată tradiţie în practica şi cercetarea din domeniul psihologiei clinice şi a psihoterapiei, profesia de psiholog este una dintre cele mai respectate şi apreciate.

„Acest lucru se întâmplă mai cu seamă datorită implicaţiilor şi beneficiilor pe care le aduce practica/serviciile psihologice în cadrul societăţii”, a spus Cosmin Popa.

În comunicat se precizează că, prin Colegiul Psihologilor din România, se acreditează practicarea profesiei de psiholog la nivel naţional prin eliberarea avizelor de liberă practică pentru profesioniştii din domeniul psihologiei.

 

 

Psihiatru (2)