Știri

Consumul de zahăr în timpul sarcinii ar putea duce la creșterea riscului de astm alergic

Oamenii de știință au descoperit o legătura strânsă între cantitatea de zahăr consumată de mame în timpul sarcinii și riscul de a dezvolta astm alergic al bebelușilor. Studii precedente sugerau o conexiune între astmul copiilor și consumul ridicat de băuturi carbogazoase, dar această legătură nu fusese analizată în profunzime.
16 August 2017
Știri
16 August 2017

Consumul de zahăr în timpul sarcinii ar putea duce la creșterea riscului de astm alergic

Oamenii de știință au descoperit o legătura strânsă între cantitatea de zahăr consumată de mame în timpul sarcinii și riscul de a dezvolta astm alergic al bebelușilor. Studii precedente sugerau o conexiune între astmul copiilor și consumul ridicat de băuturi carbogazoase, dar această legătură nu fusese analizată în profunzime.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice din lume, iar prevalența sa a crescut îngrijorător în ultimele două decenii. Descoperirea legăturii dintre consumul de zahăr și declanșarea astmului alergic ar fi un pas important în prevenirea acestei boli în rândul copiilor.

Echipa de cercetători de la Institutul Blizard, Universitatea Queen Mary din Londra, a inclus în studiu 9000 de perechi mamă-copil. Aflate în al treilea trimestru de sarcină, viitoarele mame au răspuns unor chestionare amănunțite, având rolul de a le evalua consumul de monozaharide, dizaharide și alți compuși care apar în mod natural. Odată născuți, copiii au fost testați pentru alergeni care ar putea declanșa astmul, cum ar fi acarieni, pisici sau iarbă.

Riscul de astm alergic a crescut cu 101%

În urma analizei, prof. dr. Seif Shaheen și colegii săi au descoperit că riscul de astm alergic a crescut cu 101% în cazul nou-născuților ale căror mame consumaseră cea mai mare cantitate de zahăr în timpul sarcinii. Pe baza acestei descoperiri importante, cercetătorii au emis ipoteza că un consum ridicat de fructoză ar putea duce la un răspuns alergic postnatal și, deci, la inflamarea plămânilor aflați în dezvoltare.

Prof. dr. Shaheen menționează că următorul pas este să testeze dacă aceste rezultate pot fi reproduse pe o altă cohortă de mame și copii. „Dacă reușim acest lucru, următoarea etapă ar fi să concepem un test prin care să verificăm dacă putem preveni tocmai apariția astmului alergic la copii prin reducerea cantității de zahăr consumată de mamă în timpul sarcinii.” Cercetătorii au subliniat importanța unor viitoare studii pe acest subiect, mai ales în contextul stilului de alimentație vestic, bazat pe o cantitate mare de zahăr, dar și al unei incidențe tot mai mari a astumul în rândul adulților și copiilor.

Te-ar mai putea interesa
Știri

Anticorp monoclonal pentru infecția cu VRS la bebeluși, disponibil în România

Nirsevimab, anticorpul monoclonal antiviral cu acțiune prelungită destinat prevenirii infecțiilor respiratorii severe cauzate de VSR la sugari și bebeluși, este disponibil în România de luna aceasta.

...

Advertoriale

Rolul magneziului în sănătatea copiilor: de la necesitate la conștientizare

Consens elaborat de experți de top din Europa Centrală și de Est: Daniel Śliż, Iulia Țincu, Beata Pászthy, Nataliya Suslova, Anna Štorková, Alin Popescu

...

Știri

Ghiduri pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor

Specialiști din România au conceput, în premieră pentru țara noastră, două ghiduri, unul destinat părinților și altul dedicat profesorilor, pentru prevenirea consumului de substanțe sau alte comportamente adictive în r&...