Oamenii de știință au descoperit o legătura strânsă între cantitatea de zahăr consumată de mame în timpul sarcinii și riscul de a dezvolta astm alergic al bebelușilor. Studii precedente sugerau o conexiune între astmul copiilor și consumul ridicat de băuturi carbogazoase, dar această legătură nu fusese analizată în profunzime.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice din lume, iar prevalența sa a crescut îngrijorător în ultimele două decenii. Descoperirea legăturii dintre consumul de zahăr și declanșarea astmului alergic ar fi un pas important în prevenirea acestei boli în rândul copiilor.

Echipa de cercetători de la Institutul Blizard, Universitatea Queen Mary din Londra, a inclus în studiu 9000 de perechi mamă-copil. Aflate în al treilea trimestru de sarcină, viitoarele mame au răspuns unor chestionare amănunțite, având rolul de a le evalua consumul de monozaharide, dizaharide și alți compuși care apar în mod natural. Odată născuți, copiii au fost testați pentru alergeni care ar putea declanșa astmul, cum ar fi acarieni, pisici sau iarbă.

Riscul de astm alergic a crescut cu 101%

În urma analizei, prof. dr. Seif Shaheen și colegii săi au descoperit că riscul de astm alergic a crescut cu 101% în cazul nou-născuților ale căror mame consumaseră cea mai mare cantitate de zahăr în timpul sarcinii. Pe baza acestei descoperiri importante, cercetătorii au emis ipoteza că un consum ridicat de fructoză ar putea duce la un răspuns alergic postnatal și, deci, la inflamarea plămânilor aflați în dezvoltare.

Prof. dr. Shaheen menționează că următorul pas este să testeze dacă aceste rezultate pot fi reproduse pe o altă cohortă de mame și copii. „Dacă reușim acest lucru, următoarea etapă ar fi să concepem un test prin care să verificăm dacă putem preveni tocmai apariția astmului alergic la copii prin reducerea cantității de zahăr consumată de mamă în timpul sarcinii.” Cercetătorii au subliniat importanța unor viitoare studii pe acest subiect, mai ales în contextul stilului de alimentație vestic, bazat pe o cantitate mare de zahăr, dar și al unei incidențe tot mai mari a astumul în rândul adulților și copiilor.

Sursa: European Medical Journal