Studii naţionale, realizate în Europa, arată că tot mai mulţi oameni suferă de tulburări de somn - şi din rândul celor care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2, şi dintre cei care nu.


Izolarea, reducerea interacţiunii sociale, scurtcircuitarea rutinei zilnice, anxietatea în legăură cu boala, stresul la locul de muncă şi nesiguranţa economică - toate contribuie la agitaţia nocturnă, se arată într-un articol publicat de BBC.

Persoanele care avea probleme de somn înainte de pandemie acuză o înrăutăţire a simptomelor, iar cei care dormeau fără probleme au ajuns să se plângă şi ei. Specialiştii au găsit şi un nume - Covid-somnia sau coronasomnia - pentru a descrie varitetatea de tulburări de somn de care suferă o bună parte din populaţie.

Pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 suferă şi ei de oboseală şi somnolenţă, iar specialiştii spun că e foarte posibil ca boala să aibă impact pe termen lung şi asupra ritmului circadian. Persoanele care acuză simptome caracterisitice aşa-numitului COVID de lungă durată - disgeuzie, modificarea gustului alimentelor, sau parosmie, percepţia eronată a mirosurilor - suferă şi de tulburări de somn: fie adorm greu şi au un somn agitat, fie dorm în exces. Sau pot să experimenteze o combinaţie a celor două situaţii.

Uneori, vaccinarea pare să amelioreze problemele de acest gen, alteori lucrurile se rezolvă de la sine. Specialiştii reamintesc că somnul joacă un rol esenţial în sănătatea fizică şi mentală, şi cresc răspunsul imun la vaccin.

 

Psihiatru (2)