Persoanele cu COVID-19 prezintă adesea simptome gastro-intestinale. O nouă analiză a scanărilor abdominale sugerează că cheagurile de sânge din arterele mici pot priva ţesutul intestinal de oxigen la bolnavii în stare gravă, scrie Medical News Today.

Afectarea ficatului este o altă observaţie recentă, în special la pacienţii în stare gravă. SARS-CoV-2 foloseşte o proteină receptor numită enzimă 2 de conversie a angiotensinei (ACE2) pe suprafaţa exterioară a celulelor pentru a pătrunde în interiorul lor. Drept urmare, ţesuturile care transportă multă proteină ACE2 pe suprafeţele lor celulare pot fi deosebite de cele vulnerabile la infecţia cu virusul. Medicii au observat că ACE2 este abundentă pe celulele care acoperă alveolele plămânilor, dar există şi concentraţii mari de proteine ​​pe celulele care aliniază intestinul subţire şi pe acele mucoase ale vaselor de sânge.

Clinicienii de la Spitalul General Massachusetts din Boston au efectuat prima analiză a scanărilor abdominale, relevând modificări ale ficatului şi intestinului, pe care le asociază cu infecţia. Medicii  au apelat la studii suplimentare pentru a determina dacă virusul joacă un rol direct în afectarea intestinului ca urmare a formării cheagurilor de sânge.

Din 44 de scanări efectuate de echipele medicale, aproximativ jumătate au dezvăluit că vezica biliară a fost dilatată şi umplută cu un lichid asemănător cu nămolul. Acest lucru sugerează o afecţiune cunoscută sub numele de colestază, în care fluxul normal de bilă din vezica biliară în intestin este scăzut. Autorii scriu că acest lucru este comun în rândul pacienţilor aflaţi în terapie intensivă, ceea ce face dificilă tragerea de concluzii ferme cu privire la cauză.