Anual, la 29 septembrie, se marchează Ziua Mondială a Inimii. Prin manifestări specifice, se doreşte creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra factorilor de risc care duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi schimbarea de atitudine în privinţa adoptării unui stil de viaţă sănătos.


OMS şi World Heart Federation sunt organizaţiile care au pus bazele Zilei Mondiale a Inimii.

Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de persoane să moară anual din cauza afecţiunilor cardiovasculare, arată Agerpres, citând informaţii preluate de pe site-ul Fundaţiei Române a Inimii.

În ţară, evenimentul este organizat de către Fundaţia Română a Inimii în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, aceasta din urmă fiind membră cu drepturi depline a World Heart Federation.

Organizaţii de sănătate, societăţi specializate, fundaţii, instituţii guvernamentale organizează în această zi diverse manifestări - plimbări pe jos sau cu bicicleta, concursuri sportive, crosuri, mese rotunde, conferinţe - , pentru a informa populaţia asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global.

Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Este responsabilă pentru jumătate din decesele din Europa.

„Grija faţă de propria sănătate şi promisiunea pe care fiecare român şi-o poate face reprezintă un element important în prevenţia bolilor cardiovasculare. (...) Recomandăm controlul medical anual de specialitate pentru prevenţia bolilor cardiovasculare începând cu vârsta de 30 de ani la bărbaţi şi 40 de ani la femei. (...) Prin control medical şi o schimbare a stilului de viaţă, putem reduce riscul apariţiei şi al agravării bolilor cardiovasculare sau riscul de atac cerebral, în acelaşi timp putem îmbunătăţi calitatea vieţii atât a noastră, cât şi a celor dragi”, se arată pe site-ul Societăţii Române de Cardiologie.

„Astăzi, clădirea rectoratului universităţii noastre, de pe str. Victor Babeş nr. 8, va fi iluminată în culoarea roşie, în semn de sprijin pentru conştientizarea bolilor cardiovasculare”, se precizează pe pagina de Facebook a UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. 

 




Pediatru