În discursul de deschidere a lucrărilor Conferinţei Naţionale de Medicina Familiei (4 - 7 noiembrie), dr. Dina Mergeani, preşedintele SNMF, a făcut un rezumat al luptei pe care medicii de familie o duc în pandemie.


„Trăim vremuri grele ca oameni, ca profesionişti, perioadă de mari încercări pentru lumea medicală în general şi pentru medicii de familie în special”, a afirmat dr. Dina Mergeani, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), în discursul de deschidere a lucrărilor Conferinţei Naţionale de Medicina Familiei, se arată într-un comunicat.

Conferinţa se desfăşoară online, tema principală a lucrărilor fiind „Medicina de familie – serviciul de permanenţă al sistemului sanitar pe durata pandemiei”.

În cadrul programului ştiinţific al conferinţei vor fi prezentate „abordări noi, creative şi bine documentate” despre experienţa clinică a medicilor de familie, dar şi prezentări de teme din alte specialităţi adresate medicilor de familie, ateliere de lucru pe grupuri de specialităţi şi prezentări de caz.

„Reamintesc faptul că noi, medicii de familie, am fost încă de la începutul pandemiei ostaşii puşi în linia întâi, fără arme şi fără uniforme de luptă, fără vreun sprijin cât de mic din partea autorităţilor. Ne-am asumat cu onoare acest statut şi am făcut mult mai mult decât ne obliga profesia. Ne-am asumat rolurile de educator de sănătate, de promotor al vaccinului şi al imunizării, de sfătuitor şi de consilier pentru vaccinare, pe lângă monitorizarea izolaţilor la domiciliu şi participarea deja cunoscută la activitatea centrelor de vaccinare sau vaccinarea anti-COVID în cabinetele noastre”, a continuat dr. Mergeani.

Mesajul de deschidere s-a dorit a fi un rezumat al luptei pe care medicii de familie o duc în pandemie, dar şi al piedicilor întâmpinate: „Cu toţii ştim că vaccinarea anti-COVID este singura cale de a opri pandemia, iar medicii de familie sunt cu siguranţă cea mai vaccinată categorie. Ducem propriile campanii de informare individuale şi în masă, am făcut afişe şi pliante şi le-am distribuit la cabinete medicale, la prefecturi şi primării, la direcţiile de sănătate publică. (...) Astăzi, 2.000 de colegi lucrează în centre de permanenţă, 4.000 vaccinează anti-COVID în cabinetele proprii şi încă pe atâţia, cel puţin, lucrează sau au lucrat în centre de vaccinare. La nici 10.000 de medici de familie care am mai rămas în ţară, în medie fiecare are încă cel puţin o activitate zilnică în plus faţă de programul obişnuit de cabinet semnificativ prelungit, deja”, mai arată preşedintele SNMF, care subliniază că medicii de familie sunt în pragul epuizării, precum colegii din ATI, UPU şi secţiile COVID.

„Drept sprijin, în schimb, suntem asaltaţi de sarcini tot mai multe, multe dintre ele inutile, birocratice şi neprofesionale. În loc să facem ceea ce avem de făcut pentru pacienţii noştri, trebuie să descâlcim cotloanele sistemului sanitar, să citim printre rânduri legile care apar, ca să identificăm la timp capcanele care ne sunt întinse parcă dinadins de către guvernanţi. Vă reamintesc capcana serviciilor adiţionale prezentate în mod voit neclar de către autorităţi, introducerea manuală de date personale în noile softuri, ce ne îngreunează munca de vaccinare, sau desconsiderarea la care am fost supuşi prin noile prevederi legate de concediile medicale”, arată dr. Mergeani.

Preşedintele SNMF arată că medicii de familie fac obiectul unei campanii continue de denigrare şi că li se pun impută toate nereuşitele sistemului.

Dr. Dina Mergeani a lansat către participanţii la lucrări şi către toţi medicii de familie din ţară un apel la solidaritate şi responsabilitate profesională, dar şi un mesaj către autorităţi: „Nu mai acuzaţi doctorii! Niciodată!”

Următorul eveniment ştiinţific şi la scară naţională al medicilor de familie este programat în primăvara anului 2022, la Alba-Iulia - o conferinţă hibrid, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de familie.



Medic