Pompierii au fost solicitaţi să intervină vineri dimineaţă, la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria” din Iaşi, după ce la etajul 1 al instituţiei medicale au fost semnalate degajări de fum. Au fost evacuate în curtea spitalului 200 de persoane, din care 50 de copii, anunţă ISU Iaşi.


Din fericire, nu sunt victime, informează Agerpres. La locul incidentului s-au deplasat mai multe echipaje de intervenţie.

Problemele au fost semnalate într-un corp al spitalului care este în curs de reabilitare.

Managerul spitalului, Alina Belu, citată de Agerpres, a explicat că fumul a venit dintr-o zonă care face legătura între două corpuri ale spitalului şi a afectat parterul clădirii, acolo unde se fac internările de zi, dar şi etajele I, II şi III.

„A fost pe zona de mijloc a spitalului, zonă intermediară între două tronsoane. Probabil că există o comunicare de jos în sus, pe acele tronsoane tehnice, de unde a venit acest fum-funingine către partea medicală. Constructorul trebuie să ne comunice ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. Incidentul a fost cam 10 minute: un fum intens, funingine, după aceea s-a ventilat, s-a oprit totul, dezinfectăm şi vom asigura urgenţele în continuare”, a declarat Alina Belu.

Ea a arătat că în zona funcţională a spitalului nu există avarii.

Spitalul „Sf Maria” este cel mai mare spital pentru copii din zona Moldovei, aici fiind clinici cu specializare unică în această parte a ţării. Clădirea în care funcţionează unitatea sanitară a fost dată în folosinţă în 1970. De atunci şi până în 2019, nu s-au efectuat lucrări majore de reparaţii şi reconsolidare.

De la sfârşitul anului 2019 sunt derulate lucrări de reparare şi modernizare în cadrul unui proiect în valoare totală de 27 milioane de euro, din care 7 milioane de euro reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Iaşi.

Contractul prevede ca lucrările de execuţie să se desfăşoare pe o perioadă de 44 de luni. În toată această perioadă actul medical nu este întrerupt, doar restrâns.

 


Pediatru