După zeci de operaţii reparatorii, tânărul pacient Vasile Derevlean nu s-a speriat de spitale ci, dimpotrivă, îşi doreşte să devină medic la rândul său. Vrea să-i ajute alţii, împreună cu dr. Dragos Zamfirescu, fondatorul Asociaţiei Zetta, cel care i-a schimbat şi lui viaţa.


Tânărul, acum în vârstă de 23 de ani, a suferit răni grave la vârsta de 2 ani, când o oală cu apă fierbinte s-a răsturnat şi i-a ars jumătate din corp. Nici zecile de operaţii pe care le-a făcut până acum şi care l-au ţinut departe de şcoală, nici situaţia modestă a familiei sale nu l-au împiedicat să îşi urmeze ţelul: acela de a deveni student la Facultatea de Medicină din Bucureşti, se arată într-un comunicat.

„În vara lui 2018 am ajuns la Zetta, iar de atunci am ţinut mereu legătura cu dr. Dragoş Zamfirescu şi cu oamenii de aici. Prima noastră întâlnire a fost foarte diferită, modestia lui te copleşeşte. Acum, având ocazia să stau lângă dânsul în sala de operaţie şi în ipostaza de student, să ascult sfaturile pe care mi le dă, nu pot să nu mă gândesc că mi-aş dori să ajung ca dumnealui. Ce îmi doresc cu adevărat după toţi aceşti ani este să ajung chirurg plastician, să pot profesa şi să pot să ajut cât mai mulţi pacienţi”, spune Vasile Derevlean.

E un sentiment aparte să poţi să dăruieşti la rândul tău, adaugă el.

„Am fost de ambele părţi în sala de operaţie şi pot spune că ipostaza în care mă aflu acum necesită o personalitate aparte, un alt mod de gândire şi de lucru pe care trebuie să ţi le formezi din timp. E o artă combinată cu medicina, aceea de a remodela, de a reda funcţia, iar complexitatea vine şi din faptul că această specialitate nu e restrânsă la o anumită zonă a corpului şi este interconectată cu toate celelalte specializări, iar pentru a ajunge la acest lucru, anume acela de a practica chirurgia plastică, ai nevoie de multă muncă”, adaugă Vasile Derevlean.

El este doar unul dintre pacienţii care au beneficiat de intervenţii complexe prin intermediul Asociaţiei Zetta, care aniversează anul acesta cinci ani. Momentul va fi marcat prin cea de-a treia ediţie a Galei Zetta, care va avea loc miercuri, 12 octombrie, la Ateneul Român, se arată în comunicat.

Asociaţia Zetta oferă sprijin copiilor şi adulţilor cu situaţii sociale delicate, care se confruntă cu patologii complexe din sfera Chirurgiei Plastice şi Microchirurgiei Reconstructive.

Echipa medicală a intervenit pro bono în peste 470 de operaţii de reconstrucţie mamară, malformaţii congenitale, paralizie de plex brahial, accidente casnice sau de muncă, corectarea unor defecte fizice etc.

 



Alergologia