Două avioane echipate medical, care vor putea transporta pacienţi în stare critică pe o rază de aproximativ 3.500 de kilometri în spaţiul european, vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie (IGAv) până la finele anului 2022.


Pentru achiziţia celor două aeronave, bugetul este de 150 de milioane de lei, din care 126 de milioane din fonduri europene nerambursabile, informează Agerpres.

„Vorbim de aeronave multifuncţionale de care IGAv are nevoie, mai ales că trecem prin această perioadă plină de provocări, în care numărul de intervenţii a crescut semnificativ, dar şi complexitatea acestora”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, prezent la evenimentul de semnare a contractului. „Gradul actual de încadrare cu mijloace tehnice pentru transport pe distanţe medii şi lungi se situează la doar 25% din necesar, însă după recepţia celor două aeronave (...) vom putea vorbi de o dublare a capacităţii, care se traduce prin salvarea de vieţi omeneşti”.

„Learjet 75 va permite transportul a doi, până la trei pacienţi de terapie intensivă cu echipa medicală şi are în dotare, ca o premieră, inclusiv posibilitatea de a transporta pacient pe plămân artificial şi mai are în dotare şi incubator care permite transportul unui nou născut prematur, care necesită îngrijiri de terapie intensivă pe timpul zborului”, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

El a precizat că la MAI se folosesc, pentru deservirea echipajelor SMURD, două avioane care au peste 20-30 de ani şi care trebuie înlocuite cu aparate moderne şi mai performante.

 

Alergologia