Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală a vorbit, pentru MedicHub, despre ultimul studiu în care se arăta că persoanele afectate de COVID-19, care au ajuns la Terapie Intensivă au dececat în număr mare. Pneumologul spune că o persoană care ajunge să fie intubată pentru a i se asigura funcţia pulmonară este într-o stare severă a bolii.

Întotdeauna un pacient care ajunge să fie intubat este un pacient care nu mai reuşeşte să-şi meţină funcţia respiratorie singur, şi, prin urmare, este vorba de o formă extrem de serveră de afectare. La orice tip de infecţie pulmonară, indiferent dacă este dată de un virus sau de o bacterie, momentul intubării este amânat până în momentul în care se constată că apare o epuizare a musculaturii respiratorie, care este suprasolicitată în această situaţie. Prin urmare, intubaţia este o soluţie de ventilare a organismului, cu o concentraţie crescută de oxigen, la o presiune crescută, cu adaptarea tuturor parametrilor posibili, astfel încât organismul să treacă peste momentul respectiv”, a spus dr. Beatrice Mahler.

Medicul precizează că încă nu există studii clinice despre manifestările COVID-19, ci doar studii observaţionale din diverse colţuri ale lumii.

„Infecţia cu SARS-CoV-2 are o tipologie oarecum particulară pentru că apare acea „furtună de citokine”, care sunt nişte proteine deghizate de organism şi care în formele severe ajung să fie în concentraţie foarte mare. Aceste proteine apar ca urmare a unui răspuns inflamator intens, dar o parte din aceste citokine declanşează alte mecanisme în organism, cum ar fi trombozele. În acest moment, noi nu avem studii clinice despre situaţia COVID-19, avem studii observaţionale. O să avem studii obervaţionale, utile şi necesare, dar care ne aduc, puse cap la cap, un tablou global despre ce înseamnă manifestările în COVID-19. Şi se constată treptat-treptat că infecţia severă, care necesită intubare şi îngrijire în ATI, că atrage nu doar afectarea pulmonară, ci tulburări de coagulare, trombozele, afectarea sistemului nervos, cu siguranţă, induce şi o afectare miocardică, toate organele sunt bombardate”, a explicar dr. Beatrice Mahler.

Medicul spune că intubarea pacientului afectat de COVID-19 nu face altceva decât să ofere timp organismului ca să treacă peste acel moment critic.

„Organismul, practic, este „înecat” de aceste citokine care dau peste cap metabolismul celulelor din diverse organe. Şi, atunci, în ATI, pacientul este intubat, este ventilat mecanic şi se aplică tratamentul de reducere a agresivităţii virale, la care se asociază administrarea de plasmă. Sunt soluţii pe care le încercăm la pacienţii cu forme severe, tocmai pentru a depăşi acest moment. Iar ventilaţia din ATI, suportul ventilator, al funcţiei renale, cu toată medicaţia care se asociază, nu fac altceva decât să ofere timp organismului ca să treacă peste acel moment critic”, a explicat dr. Beatrice Mahler.