Medicul pediatru Mihai Craiu a povestit recent pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii câteva informaţii-cheie despre bronşiolita acută.
Această boală poate fi uşoară, medie sau severă, după cum acel copil bolnav de bronşiolită are un scor clinic scăzut, mediu sau ridicat.
Tot pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii (pe care o administrează), medicul a dat ca exemplu cazul unui sugar de 9 luni, de sex feminin, care are febră, tuse, nas înfundat, respiră de 66 de ori pe minut, are 93% saturaţie la măsurarea cu pulsoximetrul, are wheezing care se aude cu urechea liberă (fără steroscop) şi respiră greu, spre foarte greu, utilizând muşchii gâtului şi ai burţii. „Adică are un scor Tal modificat de 9-10. Concluzia - este un scenariu de bronşiolită medie spre severă şi are nevoie de evaluare urgentă şi tratament la spital.”
Acesta a fost unul din cazurile folosite în timpul cursului de Simulare Medicală organizat în weekend la sediul CieH din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila la care a participat doctorul Mihai Craiu în scopul de a transmite mai departe cunoştinţele medicale cursanţilor.
„Medicii şi asistentele se antrenează pentru a lucra în echipe multidisciplinare, folosind ghiduri şi protocoale, aplicate la manechine foarte realiste («pacientul» nostru era un fost prematur de 32 săptămâni, interpretat de unul dintre roboţii extrem de sofisticaţi [plânge, respiră, se mişcă, are zgomote cardiace sau respiratorii, are puls palpabil, etc, exact ca un copil real] de la CieH”, a mai povestit medicul Mihai Craiu.
Mesajul său, în încheiere, este unul simplu: folosind observaţia atentă (numărând frecvenţa respiratorie pe minut, ascultând wheezingul şi privind la efortul respirator), alături de o simplă citire a saturaţiei unui pulsoximetru utilizat corect, „vom putea depista, la vreme, toate cazurile cu potenţial de agravare”.
Florentina Ionescu